Den HelderPolitiek

College presenteert uitwerkingsplan hotel op Willemsoord in september

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder wil het uitwerkingsplan dat Zeestad maakt voor hotel ‘De Kleine Werf’ in september aan de gemeenteraad voorleggen. Dat schrijft B&W in antwoorden op vragen van de Stadspartij. Voordat er een besluit wordt genomen om de planologische procedure te starten wordt de raadscommissie ‘gehoord’. Het college en niet de raad besluit over de voortgang van het plan.

De Stadspartij voelt niks voor het hotelplan. In 2021 diende de fractie nog een motie in om de ontwikkelingen te pauzeren. In februari van dit jaar ontstond er wederom discussie rondom het beoogde hotel, waarna verschillende partijen aangaven er niks voor te voelen. De raad is verdeeld: Afhankelijk van het oordeel van D66, die nog geen kleur wilde bekennen, is er net geen meerderheid. De Stadspartij diende vervolgens politieke vragen in, waarin richting het college onder andere werd benadrukt dat er eerst een debat zou moeten plaatsvinden. Ook wees de Stadspartij op het uitgevoerde behoefteonderzoek, waaruit bleek dat de vraag voor nog een hotel discutabel is.

Het college laat weten dat de resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een uitvoeringsplan. Dat is nodig, omdat in het geldende bestemmingsplan is opgenomen dat het college deze verplichting heeft. Een hotel past binnen het huidige bestemmingsplan op Willemsoord, dus de raad kan er formeel geen bindende uitspraak over doen: “De gemeenteraad heeft geen besluitvormende rol in het vaststellen van het uitwerkingsplan. In het bestemmingsplan is echter ook vastgelegd dat het college horende de raadscommissie het plan uitwerkt. Dit betekent dat het college de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer zal horen voordat er een besluit wordt genomen om de planologische procedure te starten en het ontwerp uitwerkingsplan ter visie te leggen”, aldus het college.

Verschillende afwegingen
Of het plan doorgang krijgt hangt van verschillende zaken af, zo blijkt uit de antwoorden van het college. Zo wees de Stadspartij erop dat het behoefteonderzoek toch enige vraagtekens plaatste bij de noodzaak voor een nieuw hotel. Het college laat nu weten dat Zeestad op dit moment aanvullende onderzoeken verricht en de uitkomsten verwerkt in het uitwerkingsplan. De Stadspartij maakte zich ook zorgen om de parkeerruimte. Het hotel zal ongeveer 100 parkeerplaatsen in beslag nemen: “In het uitwerkingsplan zal aangetoond moeten worden op welke wijze eventuele problemen in de parkeerbalans die het gevolg zouden zijn van de realisatie van het project opgelost worden”, aldus het college. Het plan is in september gereed. Dan zal het gesprek met de raadscommissie plaatsvinden, waarna het college een besluit neemt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Dat hotel komt er, mark my words. Dat is al lang bekonkeld. Het plan wordt voor de vorm nog voorgelegd aan de gemeenteraad maar achter de schermen is het al beslist.

Wellicht ook interessant

Back to top button