Den HelderHollands Kroon

Herdenking 4 mei zonder publiek, wel online en op TV

Advertentie:

Regio Noordkop – Elk jaar worden op 4 mei de slachtoffers van oorlogsgeweld en gewapende conflicten die ons sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ontvallen herdacht. Dappere mensen die streden voor ons land, onschuldige mensen die getroffen werden door geweld. Die herdenking vindt ook dit jaar plaats, maar voor het tweede jaar op rij op een andere manier. Door de coronacrisis kunnen mensen niet met elkaar rond herdenkingsmonumenten samenkomen.

Toch wil de Stichting 4 en 5 mei Den Helder de herdenking niet zomaar voorbij laten gaan: Petra Clowting van deze stichting: “We willen mogelijk maken dat de Helderse samenleving ondanks de omstandigheden rondom het coronavirus op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij vele slachtoffers. Uiteraard volgen we hierbij de maatregelen vanuit de overheid. Ons programma sluit aan op de Nationale herdenking.”

Wat geïnteresseerden kunnen verwachten is een digitale herdenking. Die is te zien op Regio Noordkop TV en via de Facebookpagina van 4 en 5 mei Den Helder. In het programma zijn opgenomen een toespraak van burgemeester Jan de Boer, gedichten van schoolkinderen en de nieuwe stadsdichter Yanaika Zomer, oorlogsverhalen van over de wereld en een muzikale bijdrage van Leo Koster. Tot slot beelden van de bloemlegging bij het monument ‘Den Vaderlant Getrouwe’ en het ‘Vliegermonument’, onder begeleiding van prachtige muziek.

De Helderse herdenking is te zien om 19.30 uur op Regio Noordkop TV. Bij Ziggo is Regio Noordkop TV te vinden op digitaal kanaal 41, bij KPN op 1463 en bij T-Mobile op 841. Kijk voor alle frequenties op https://www.regionoordkop.nl/frequenties/

Nationale herdenking
Ook de nationale herdenking op de Dam wordt aangepast aan de huidige coronamaatregelen. Het is de bedoeling dat iedereen op 4 mei thuis om 20.00 uur 2 minuten stil is en vanuit de woonkamer het Wilhelmus zingt. Trompettisten wordt gevraagd volgens protocol om 19.58 uur het signaal ‘taptoe’ mee te spelen in de achtertuin. De bladmuziek van dit signaal ‘taptoe’ is te vinden op 4en5meidenhelder.nl Ook is hier de tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus te vinden.

Dit jaar dat we 76 jaar in vrijheid mogen leven. De Stichting 4 en 5 mei Den Helder ontsteekt op 5 mei om 12.00 uur symbolisch de Helderse bevrijdingsvlam, gemaakt door Zeestadstaal. Meekijken? Dat kan op de facebookpagina ‘4en5meidenhelder”.

Wieringen
De dodenherdenking van Wieringen is op dinsdag 4 mei voor iedereen online te volgen via een livestream. Vanwege de coronamaatregelen wordt de herdenkingsbijeenkomst zonder publiek gehouden. De bijeenkomst is daarom live te volgen via deze link. De uitzending start om 19.30 uur.

De herdenkingsbijeenkomst staat dit jaar in het teken van het vieren van vrijheid. 76 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en vierde Nederland uitbundig de vrijheid na vijf lange bezettingsjaren. Vrijheid is iets om nog steeds te koesteren en te vieren – ook in het licht van alle beperkingen waar we vanwege corona mee leven en het afgelopen jaar mee hebben geleefd.

Scouting
Bij het monument in Wieringerwerf zullen door scouting Die Robben tulpen worden gelegd tijdens de herdenking. Deze tulpen worden gratis geleverd door Kwekerij Siem Munster uit Slootdorp. Dit was een match op de Beursvloer, georganiseerd door de Hollands Kroonse Uitdaging.

De herdenking zal net als vorig jaar plaatsvinden in beperkt gezelschap, er wordt dan ook opgeroepen om vooral thuis te blijven. Creona zal de Last Post blazen en na de twee minuten stilte worden kransen gelegd door het 4mei Comité, gemeente Hollands Kroon, veteranen en scouting Die Robben. Vier scoutingleden zullen onder leiding van nestor Otto de Vries vijfhonderd tulpen bij het monument leggen.

Herdenking
Burgemeester Rian van Dam zal namens de gemeente Hollands Kroon een korte toespraak houden. Het comité 4 mei Wieringen ontsteekt een kaars voor alle slachtoffers die tijdens de oorlog op het grondgebied van Wieringen zijn gevallen, met medewerking van kaarsenaanstekers Janneke Ham en Rosalie Raasveld. Ralph Hania speelt op de vleugel. Achter de schermen zorgt het stream team van de Protestantse Gemeente Wieringen voor de opname en de live uitzending.

Bij de graven van de geallieerden op begraafplaats Zandburen zorgt het comité 4 mei Wieringen samen met Dick Doornik namens de veteranencontactgroep Wieringen en trompettist Dirk Bak, voor een waardige herdenkingsceremonie. Alle Wieringers en andere geïnteresseerden worden dringend verzocht om niet naar de begraafplaats te komen, vanwege de beperkingen die gelden wegens corona. De ceremonie wordt live uitgezonden en is online bij te wonen via deze link. De ceremonie start rond 19.55 uur.

Regio Noordkop TV
Zoals hierboven vermeld zijn enkele herdenkingen ook te zien op Regio Noordkop TV. De herdenking van Den Helder is dinsdagavond 4 mei vanaf 19.30 uur te zien. Daarna volgen twee minuten stilte en het Wilhelmus en vervolgens wordt de herdenking met burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon uitgezonden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button