Texel

Zeven miljoen kuub zand om Texel tegen de Noordzee te beschermen

Texel – Rijkswaterstaat start deze week met de zandsuppletie op het strand van Texel, tussen strandpaal 9 en strandpaal 13. Eerder dit jaar is al gestart met zandsuppleties onder water, op de ondiepe vooroever, vlak voor de kust van Texel-Midden en Texel-Noord. De strandsuppletie op Texel-Zuidwest duurt tot eind juni, de vooroeversuppleties nog tot uiterlijk 1 maart 2022.

Met dit kustonderhoud houden we de kust van Texel op zijn plaats. Zo is het eiland de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee.

Bij de strandsuppletie tussen paal 9 en 13 is het werkterrein waar het zand wordt gestort, vanwege de veiligheid voor strandgebruikers, afgesloten voor strandrecreatie. Het overige deel van het strand is vrij toegankelijk. Zodra het strand weer veilig te gebruiken is, wordt dit deel weer vrijgegeven voor recreatie. Om bij werkzaamheden op het strand de hinder voor strandbezoekers en strandpaviljoens te beperken, sluiten we een zo klein mogelijk gebied af. De rest van het strand is gewoon toegankelijk. Ook zijn er passeerstroken langs het werkterrein.

Bijna vijf voetbalstadions vol
In totaal wordt zeven miljoen kubieke meter zand van de Noordzeebodem aangebracht op de vooroever en het strand om de kustlijn van Texel weer in topconditie te brengen. Dat is vergelijkbaar met vijf grote voetbalstadions bijna tot aan de nok gevuld met zand. De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat al dertig jaar de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. er zijn zat Heldenaren die dit liever anders zien 🙂

Back to top button
%d bloggers liken dit: