Hollands KroonPolitiek

Bügel gooit de boel om: Coalitie met PvdA, GroenLinks, D66 en Senioren

Adverentie

Hollands Kroon – De Hollands Kroonse coalitie gaat op de schop: De grote winnaar van de verkiezingen, Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK), ziet kansen voor een samenwerking met GroenLinks, Partij van de Arbeid, D66 en Senioren Hollands Kroon (SHK). Dat zou betekenen dat de VVD en het CDA voor het eerst sinds de oprichting van de gemeente geen onderdeel zijn van de coalitie en dat de verhoudingen bijna volledig worden omgedraaid.

“Vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 is op initiatief van Onafhankelijk Hollands Kroon uitgebreid met alle politieke partijen gesproken om de mogelijkheden voor coalitievorming te onderzoeken. In die gesprekken is stilgestaan bij opgaven, kansen en zorgen die aandacht vragen vanuit onze inwoners en bedrijven. Alle partijen hebben daarvoor waardevolle inbreng geleverd”, zo schrijft fractievoorzitter Alexander Bügel in een korte verklaring over de afgelopen periode.

Dalend vertrouwen en het roer om
Het dalend vertrouwen van de inwoners in het gemeentebestuur is ook onderdeel van de gesprekken geweest. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, vindt de voorman van Onafhankelijk Hollands Kroon. Bij de afgelopen verkiezingen verloren de VVD en Senioren Hollands Kroon een groot aantal stemmen. Ondanks dat de derde coalitiepartij, het CDA, van de kiezer haar vijf zetels mocht behouden verloor de coalitie haar meerderheid in de raad. In de coalitie die Bügel voor zich ziet zou enkel SHK, de grootste verliezer van de verkiezingen, vanuit de huidige coalitie plaatsnemen.

De vijf partijen gaan nu met elkaar onderzoeken of een harmonieuze samenwerking en een coalitieakkoord haalbaar zijn. Met de acht zetels van OHK, de vier van SHK en de drie ’tweepitters’ ontstaat er een coalitie met 18 van de 29 zetels. Er zou dus zelfs nog één partij kunnen afvallen in de onderhandelingen, zonder verlies van de meerderheid. In de oppositie resteren dan de VVD, het CDA en de lokale partij LADA & Anders. Het streven van Bügel is om voor juli een coalitieakkoord te kunnen presenteren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button