Hollands KroonVideo

De verdwenen middenstand van Kolhorn (video)

Kolhorn – Onder belangstelling van dertig aanwezigen is zondag de expositie ‘De verdwenen middenstand van Kolhorn’ officieel geopend. De opening werd verricht door Piet van de Kreeke, de laatste ambachtelijk slager uit Kolhorn, in museum De Turfschuur in Kolhorn. “We hebben besloten om een tentoonstelling te organiseren die wat dichter op het dorp zat” laat Tines Kleine, voorzitter museum De Turfschuur, weten.

Uit onderzoek bleek dat er wel dertig middenstanders zijn geweest in Kolhorn. Vaak kleine winkeltjes die door vrouwen beheerd werden als extra inkomen op het inkomen van de echtgenoot. Sabine Mannel, ervaren grafisch vormgever, heeft vanaf het begin meegedacht over de vormgeving van de tentoonstelling. Het idee was om een kleine winkeltjes te maken om de sfeer van vroeger te creëren. Een lastige klus om dat elke keer kleine hoeveelheden materiaal beschikbaar kwamen.

Er zijn tot wel zes bakkers geweest in Kolhorn, een aantal kruideniers, een schoenenzaak, een snoepwinkeltje, een potten en pannenwinkel, een fietsenwinkel, een schilderswinkel, een groenteboer en slagers. De middenstand verdween in de jaren zestig van de vorige eeuw door opkomst van de supermarkt.

Toon meer

Noordkop Centraal

Bovenstaand bericht is afkomstig van Noordkop Centraal, de publieke lokale omroep voor Schagen. Noordkop Centraal is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button