Den HelderKop van Noord-Holland

Landelijk herstel aantal winkels niet in Den Helder te zien

Advertentie:

Den Helder – Het aantal winkels in Nederland was op 1 januari 2022 iets hoger dan precies een jaar eerder. Ook in Hollands Kroon bijvoorbeeld. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat het aantal fysieke winkels groeit. De daling die corona in 2020 veroorzaakte lijkt daarmee enigszins te zijn hersteld. In Den Helder was dat echter niet het geval: Het aantal winkels daalde met 3,7 procent.

Ook in buurgemeente Schagen daalde het aantal winkels, namelijk met 0,7 procent, dezelfde afname vond daar in 2020 plaats. In Hollands Kroon was in 2021 een lichte een stijging te zien, na een sterke daling van 4,6 procent over 2020. Er waren daar op 1 januari 0,4 procent meer winkels dan een jaar eerder. Den Helder gaat eigenlijk tegen alle trends in: In 2020 steeg het aantal winkels juist met 1,1 procent en in 2021 daalde dit zoals gezegd met 3,7 procent. In 314 van de 345 gemeenten is de daling minder, of stijgt het aantal winkels.

Lange termijn
De landelijke stijging van het aantal winkels over 2021 kwam vooral door een toename van het aantal winkels dat handelt in voedingsmiddelen: Supermarkten, bakkers en slijterijen bijvoorbeeld. Het aantal boekwinkels, witgoedzaken, kledingwinkels en schoenenwinkels nam wel af. Bij de boekwinkels was die afname zelfs vele malen groter dan in de voorgaande jaren.

Een landelijke trend, die al langer gaande is. Sinds 2010, het hoogtepunt, is het aantal fysieke winkels in Nederland afgenomen met 13.300: Van 97.100 naar 83.800. De stijging die nu waargenomen wordt moet daarom echt gezien worden als een herstel van de coronaperiode. Niet volledig, want vlak vóór de coronaperiode, op 1 januari 2020, was het aantal winkels hoger dan op 1 januari 2022. Op de langere termijn zet de dalende trend zich dus gewoon voort.

De volledige cijfers zijn te vinden op de website van het CBS.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. zal ook nooit meer iets worden met de Amsterdamse huurprijzen hier

    1. men rekend de prijs van een A1 locatie het moet zijn c3 locatie A1 is tegenwoordig het internet.

Wellicht ook interessant

Back to top button