Den HelderVideo

“Opdat zij niet worden vergeten” in première in Zevenskoop (video)

Film vertelt over de Helderse, Joodse geschiedenis

Advertentie:

Den Helder – Stichting Herdenkingsstenen Den Helder presenteerde dinsdagmiddag in Cinema Zevenskoop de film “Opdat zij niet worden vergeten”. Deze door RedMouse Productions gemaakte film vertelt de Helderse, Joodse geschiedenis. Onder de genodigden waren onder anderen oud-burgemeester Koen Schuiling en ook Opperrabbijn Binyomin Jacobs. Hij zou na de première in het stadspark ook officieel de “Gedenkplaats Joodse mensen”.

Peter van Aalst van RedMouse kreeg enkele maanden geleden het verzoek de film te maken. Oorspronkelijk zou deze in september af moeten zijn, maar begin mei bleek later toch een beter moment. “Wie denkt er in september aan de oorlog? Hij moest dus gewoon begin mei af zijn”, aldus Van Aalst. Samen met Peter Wijnants (penningmeester van de stichting) bezocht hij vele historische plekken binnen Europa, waaronder Auschwitz en het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

De middag in Zevenskoop werd geopend door Regina Kikkert, die een gedicht voorlas. Peter de Vrij (voorzitter van de stichting) gaf vervolgens het woord aan burgemeester Jan de Boer, die benadrukte dat de film vooral een educatieve betekenis heeft. Bewustwording is het belangrijkste doel van de film. De Vrij vertelde nog dat er sinds de oprichting van de stichting 118 zogeheten Struikelstenen zijn geplaatst in Den Helder en dat na de stenen, de gedenkplaats en de film eind dit jaar nog een boek uitkomt. “Daarmee kun je stellen dat onze missie is geslaagd”, aldus De Vrij. Jacobs benadrukte zowel in Zevenskoop als tijdens zijn toespraak bij de gedenkplaats dat het vooral taak is de 90 procent die tot ‘de kudde’ behoort richting te geven, omdat vooral zij bepalen welke kant een land op gaat.

De film, ingesproken door Job Cohen, is binnenkort nogmaals in Zevenskoop te zien en wordt later deze maand ook via Regio Noordkop TV uitgezonden.

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo werkte tussen januari 2020 en september 2022 als AV-specialist bij Regio Noordkop. Inmiddels heeft ze haar carrière voortgezet als editor bij Nienke Plas.

Wellicht ook interessant

Back to top button