Den Helder

Doelstelling energiecoaches weer binnen handbereik: Rijk verlengt project

Advertentie:

Den Helder – Het geld dat door Rijksoverheid is uitgetrokken voor energiebesparing, en dat in Den Helder wordt gebruikt voor het project met de energiecoaches, is verlengd tot eind 2024. Volgens het college kan zo alsnog het doel worden bereikt om het energieverbruik van 2000 minimahuishoudens te verlagen.

Afgelopen maart liet het college al weten dat de energiecoaches na 10 april nog steeds een baan zouden hebben. Dan zou het project aflopen oorspronkelijk aflopen. Nu bevestigt wethouder Peter de Vrij dat de middelen van het Rijk tot eind 2024 besteed kunnen worden. Dat vindt hij goed nieuws: “Zo helpen we armoede bestrijden en komt het bereiken van de klimaatdoelstellingen in onze gemeente dichterbij. Ook krijgen we door dit project beter de problematiek in beeld van de energiearmoede en de staat van de woningen.”

Omdat er tijdelijk minder energiecoaches aan het werk waren zou het einddoel van 2000 woningen niet gehaald worden. Met de langere doorlooptijd kan dat volgens het college wel. En is er zelfs meer mogelijk: “Er wordt ook onderzocht hoe de energiecoaches voor meer inwoners in energiearmoede van betekenis kunnen zijn en op welke manieren.” Eerder zei het college dat er in het tweede kwartaal van 2023 een evaluatie zou komen, waarna de precieze functie van de coaches mogelijk verandert. De verwachting van het college is dat door de inzet van de energiecoach de energierekening per huishouden bij de huidige energieprijzen tientallen euro’s per maand wordt verlaagd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button