Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon wacht op wetgeving voor eigen bijdrage WMO

Hollands Kroon – Het college van de gemeente Hollands Kroon gaat geen stappen ondernemen richting het vragen van een eigen bijdrage voor WMO voorzieningen, tot er door het Rijk nieuwe wetgeving over is gemaakt. Dat laat B&W weten in een brief aan de gemeenteraad. Het college is voorstander van een inkomenstoets voor de huishoudelijke hulp.

Sinds 1 januari 2019 is het abonnementstarief Wmo ingesteld voor een bedrag van 19 euro per maand. Iedereen, onafhankelijk van het eigen vermogen of het inkomen, kan voor dat bedrag en met een WMO indicatie hulp in het huishouden krijgen. Gemeenten zagen door de invoering van het vlakke tarief een grote groei in de vraag naar huishoudelijke hulp. Zo ook Hollands Kroon. Om zorgkosten terug te dringen is Hollands Kroon overgestapt naar resultaatgericht indiceren. Ook wordt er met inwoners besproken of zij niet zelf kunnen betalen voor hulp in het huishouden. Dit op basis van vrijwilligheid.

Het college heeft laten onderzoeken of het mogelijk is om toch een eigen bijdrage te vragen. Dit op verzoek van de gemeenteraad in een raadsvergadering van medio 2022. Waarom het tot nu heeft moeten duren voordat het college terug kon komen naar de raad is niet duidelijk: Verschillende gemeenten, waaronder buurgemeente Schagen, hebben de wens uitgesproken om een eigen bijdrage te vragen. Echter bleek steeds weer dat daar geen juridische grondslag voor is. Ook Hollands Kroon concludeert dit nu: “De rechter oordeelt dat het stellen van financiële voorwaarden als uitleg van eigen kracht volgens de wet niet mag”, aldus het college.

Eigen bijdrage vanaf 2025
De minister van VWS heeft aangekondigd weer naar een eigen bijdrage in de WMO te willen gaan. De verwachting is dat mensen vanaf 2025 weer zelf een deel moeten betalen, als hun inkomen daarvoor hoog genoeg is. Voor veel mensen die een WMO indicatie hebben blijven de kosten gelijk. Pas bij hoge inkomens kan de eigen bijdrage echt oplopen. Zo zal iemand met een inkomen van circa €66.000,- per jaar €255 per maand zelf moeten betalen. Hollands Kroon wacht vooralsnog de nieuwe wetgeving af. Het college kondigt aan de raad te informeren wanneer deze van start gaat.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button