Hollands Kroon

Oud-wethouder verwikkeld in burenruzie: “Docent maakt het leven van onze dochter zuur”

Adverentie

Barsingerhorn – Voormalig PvdA wethouder Jan Steven van Dijk is verwikkeld in een heftige burenruzie in Barsingerhorn. Dat blijkt uit stukken die de gemeente Hollands Kroon openbaar heeft gemaakt. Volgens de buren van Van Dijk zorgt het “enorme dierenarsenaal” van de politicus voor overlast. De oud-wethouder beschuldigt zijn buurman daarentegen van scheldpartijen en bedreigingen. Ook zou de buurman als docent bij Vonk (ROC) het leven van zijn buurmeisje, die daar naar school gaat, zuur maken.

Hollands Kroon heeft correspondentie over de burenruzie geanonimiseerd openbaar gemaakt. Dit gebeurt altijd met brieven die aan de gehele gemeenteraad zijn gericht. In dit geval is door de beschikbare informatie uit de brieven vrij makkelijk te achterhalen wie de betrokken partijen zijn. Zo schrijft de buurman, ondernemer en docent Erwin V., dat hij en zijn gezin woonachtig zijn in de voormalige pastorie in Barsingerhorn. Van Dijk woont daarnaast. Volgens de griffie is met de betrokken partijen gesproken over de mogelijkheid dat hun persoonlijke gegevens achterhaald konden worden. De oud-wethouder laat desgevraagd weten dat hij daarom ook zelf maar zijn verhaal heeft gedaan aan de raad.

Van Dijk is dan ook een publiek figuur. Al in 2010 was hij wethouder in de toenmalige gemeente Niedorp. Daarvoor was hij raadslid in die gemeente. Hij is daarna tevens wethouder geweest van de gemeenten Hollands Kroon en Schagen. Ook heeft hij voor de PvdA in de gemeenteraad van Hollands Kroon gezeten. Op dit moment is hij directeur van zorgboerderij Zorgerf Waarland en partner bij het LoopbaanNaPolitiek, een bedrijf dat ex-politici ondersteunt op de arbeidsmarkt. Naar verschillende van zijn functies wordt verwezen in de openbare brieven.

Complot
De buren van Van Dijk zijn niet zo blij met zijn politieke connecties en beschuldigen de gemeente er zelfs van dat er niet wordt gehandhaafd vanwege zijn korte lijntjes met het bestuur: “Burgemeester van Dam, maar ook de heer Mark Versteeg die als wethouder tevens belast is met de portefeuille ruimtelijke ordening zijn allen partijgenoten van de heer Van Dijk. Ik zal u zeggen dat wij normaliter ver wegblijven van complottheorieën maar dit zou er zo maar een kunnen zijn”, aldus V. Van Dijk ontkent dat hij samenwerkt met het gemeentebestuur. Zijn buurman zou al veelvuldig handhavingsverzoeken hebben ingediend. Niet alleen tegen hem, maar ook tegen andere buurtbewoners.

Volgens V. heeft hij meerdere mails naar de burgemeester gestuurd maar kwam er nooit antwoord. Uiteindelijk is hem verzocht om Van Dam niet meer direct te mailen. Een handhavingsverzoek gedateerd op 14 juni 2022 leidde ook tot niks: De rechter besloot op 14 maart 2023 zelfs dat de gemeente Hollands Kroon de buurman van de voormalig wethouder een bedrag van meer dan €2.000,- moest betalen, omdat zij verzaakte te reageren op het verzoek. Dit kwam volgens de gemeente door een gebrek aan capaciteit. V. denkt echter dat het bewust is gedaan en noemt het een “vertragingstactiek”.

Overlast van dieren
Het handhavingsverzoek betrof meerdere zaken. Zo schrijft V. dat Van Dijk zonder de noodzakelijke vergunningen een paardenstal in zijn tuin heeft gebouwd. Ook is er een ‘loungeercirkel’, een tuinhuis, hottub en een onderkomen voor hangbuikzwijnen, kippen, geiten, schapen, eenden en kraaien gerealiseerd. Ook blaffen de honden de hele dag. Daarnaast valt hij erover dat er cliënten van de zorgboerderij waar Van Dijk bestuurder is “bivakkeren” op het perceel. “Het kan naar onze mening niet zo zijn dat een voormalig wethouder van de gemeente Hollands Kroon zonder welke vorm van overleg dan ook, maar ook zeker gelet op de geldende wet- en regelgeving, in het wilde weg een paardenstal kan bouwen in woongebied en op agrarische grond.”

Dit alles zorgt volgens de buren voor grote overlast: “Gelet op het inmiddels enorme dierenarsenaal wat zich inmiddels in de tuin bevindt is naar onze mening inmiddels sprake van een dierentuin dan wel kinderboerderij”, aldus V. Daarbij noemt hij dat de oud-wethouder in zijn eerdere woonplaats Kolhorn ook een burenruzie had. Van Dijk bevestigt dit en geeft aan dat dit ook over dieren ging, namelijk twee minivarkens. Uiteindelijk zou de kwestie met buurtbemiddeling zijn opgelost. Ook andere beschuldigingen van de buurman weerlegt hij: Zo zou de woning van de buren op ten minste twintig meter van de paardenstal liggen, is het helemaal niet zo dat er cliënten bivakkeren op het terrein, en blaffen de honden alleen omdat de buurman ze zelf treitert.

Bedreigingen, schelden
De beschuldigingen van de ex wethouder aan het adres van zijn buurman gaan nog een stuk verder. Zo zou V. hem bedreigen en uitschelden, worden er steeds foto’s gemaakt van de tuin, de dieren die daar lopen, en de kinderen: “Echt, dit is verschrikkelijk om mee te maken. De buurman is bovendien docent op het mbo en maakt daar het leven van onze dochter zuur”, aldus Van Dijk. Aan Regio Noordkop laat hij weten dat zijn dochter al zes weken ziek thuis zit: “Hij maakt opmerkingen en kijkt raar naar haar. Mijn dochter werd daar zeer bang van. We hebben contact gezocht met de directeur. Hij is toen gesommeerd om mijn dochter met rust te laten.” Vonk was vanwege de meivakantie niet in staat om te reageren op het voorval.

Volgens Van Dijk zijn het dus juist de buren die voor overlast zorgen. Er zouden meerdere buurtbewoners zijn die hem hebben gewaarschuwd voor de volgens hen “moeilijke” buurman. Wel is het zo dat Hollands Kroon de oud-wethouder in januari 2023 heeft medegedeeld dat hij een aantal bouwwerken moest verwijderen: “We hebben daarop moeten besluiten het prieel, de hot tub en de paardenbak af te breken. Met pijn in het hart.” De oud-wethouder hoopte dat de kous daarmee was afgedaan, maar vernam vervolgens dat er nog meer handhavingsverzoeken zijn ingediend. Het is ondanks meerdere pogingen niet gelukt om ook de heer V. om een aanvullende reactie te vragen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button