Hollands Kroon

Overzicht dodenherdenkingen in Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – Nederland staat 4 mei stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. In Hollands Kroon worden een aantal herdenkingen georganiseerd. Onderstaand een overzicht van alle herdenkingsbijeenkomsten in de gemeente.

Anna Paulowna
In Anna Paulowna start om 19:45 uur de stille tocht vanaf de bushalte oude molen aan de Molenvaart (ter hoogte van nummer 120). De stille tocht gaat naar de gedenkplaat in de Burgemeester Mijnlieffstraat. Daar wordt door wethouder Mary van Gent een korte toespraak gegeven en bloemen gelegd. Aansluitend is er een herdenking in de kerk.

Hippolytushoef
De herdenking in Hippolytushoef start om 18:30 uur in de Hippolytuskerk. Dan volgt om 19:30 uur de stille tocht naar de begraafplaats Zandburen. Daar wordt door wethouder Robert Leever samen met kinderen een krans gelegd. Daarna leggen de veteranen een krans en krijgen ook de bezoekers de mogelijkheid om bloemen neer te leggen.

Niedorp/Winkel
Stichting 4 mei comité Niedorp organiseert op 4 mei een herdenkingstocht langs oorlogsgraven en oorlogsmonumenten binnen de voormalige gemeente Niedorp. De start is om 13:30 uur in Barsingerhorn en ter plaatse worden bloemen gelegd. ’s Avonds start om 19:00 uur een herdenkingsbijeenkomst in De Koppeling, gevestigd aan Koperwiek 30 in Nieuwe Niedorp. Deze wordt om 19:40 uur vervolgd met een stille tocht naar het monument. Na de twee minuten stilte worden bij het monument kransen gelegd door wethouder Lilian Peters, kinderen van de St. Antonius en de vertegenwoordiger van de kerken. Aansluitend hebben de aanwezigen de mogelijkheid om bloemen te leggen.

Wieringerwaard
In Wieringerwaard is om 19:00 uur een herdenking in het Witte Kerkje met een woordje door burgemeester Rian van Dam. Om 19:45 uur vertrekt de stille met stille trom. Bij aankomst bij het monument wordt een krans bij de Engelse graven gelegd door de burgemeester. Om 20:00 uur volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus, gevolgd door het Engelse volkslied. Na de volksliederen hebben de gasten de gelegenheid om bloemen te leggen. Na de herdenking is er in de Witte kerk gelegenheid om koffie of thee te drinken.

Wieringerwerf
In Wieringerwerf wordt om 19:30 uur verzameld voor een stille tocht bij de Cultuurschuur. Deze loopt door de Sternstraat naar het monument, onder muzikale begeleiding met doffe trom van Muziekvereniging Creona. Om 20:00 uur volgen twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Om 20:05 uur houden wethouder Maarten Versluis en Marieke Roos een toespraak. Tot slot is er een kranslegging door Versluis en de kinderen van de basisscholen, gevolgd door bloemlegging door veteranen, de scouting en aanwezigen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. De Dodenherdenking zoals hij nu georganiseerd is is niet meer ´van deze tijd´. Het is een gewoonte geworden waarvan we vinden dat hij 1x per jaar vanzelfsprekend en ´van ons´ is terwijl miljoenen (waaronder ook nieuwe) Nederlanders hem niet echt meer kunnen begrijpen. Hoewel krampachtig, maar ook begrijpelijk en terecht, door de betrokken organisaties wordt geprobeerd om de inclusiviteit van deze herdenking met andere rampzalige gebeurtenissen te bewerkstelligen, vergroot de uitvoering ervan momenteel juist de tegenstellingen binnen onze samenleving. Een tijd van polarisatie door verregaande individualisering vraagt om nieuwe gebruiken en een tijd waarin er een ongekend grote Europese oorlog woedt, terwijl het winkelen en het vertier wat verder weg van het front gewoon verdergaan, ook. In een tijdspanne waarin er welzeker tactische nucleaire veld- en ruimtewapens gebruikt zullen gaan worden en het klimaat jaarlijks steeds onbestendiger en onvoorspelbaarder wordt door de immense vervuiling van ons leefmilieu is het zeker niet verkeerd om zo nu en dan stil te staan bij het verleden, hoewel het nogal erudiet en ook wereldvreemd oogt in een tijd dat onze buren voor het behoud van onze vrijheid mogen vechten en er zelfs een QR code benodigd is om ´de man en zijn missie´ voor de aanwezigheid op de Dam nog even goed door te lichten.

Wellicht ook interessant

Back to top button