Den Helder

Overzicht herdenkingen in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Nederland staat zaterdag 4 mei stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Ook in Den Helder vinden over de hele dag herdenkingsbijeenkomsten plaats. Onderstaand een programma van de herdenkingsbijeenkomsten.

Algemene begraafplaats
Vanaf 09:00 uur in de ochtend is de kaarswake. De medewerkers van de Kroontjesbunker ontsteken dan de kaarsen bij de graven op het ereveld van de algemene begraafplaats. Op deze locatie vindt om 10:00 uur ook de bloemlegging bij het monument van de bombardementslachtoffers plaats.

Vijfsprong
Om 11:00 uur heeft de Koninklijke Marine een herdenking georganiseerd op de Vijfsprong bij monument ‘Voor hen die vielen’. Dit ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Rijkswerf
’s Middags is om 14:00 uur een herdenking bij monument ‘Rijkswerf 1940-1945’, op de Rijkswerf, over brug direct rechts. Hierbij wordt stilgestaan aan de burgermedewerkers van de Rijkswerf Willemsoord, die zijn omgekomen in de periode 1940-1945.

Joodse gedenkplaats
Stichting 4 en 5 mei Den Helder organiseert in de avond op verschillende plekken herdenkingen. Om 18:30 uur is er een herdenking bij de Joodse gedenkplaats. Na een gedicht van Regina Kikkert wordt een cirkel van vrijheid gevormd, gevolgd door het leggen van steentjes en/of bloemen. Om 18:40 uur vertrekt de stille tocht naar de Tweede Vroonstraat.

Vliegermonument
Vanaf 19:00 uur is er een herdenking bij het Vliegermonument. Leerlingen van adoptieschool de Lichtlijn dragen hier gedichten voor, waarna om 19:08 uur de bloemlegging plaatsvindt. Na het spelen van het Nederlandse en Engelse volkslied volgt een stille tocht naar de Prins Hendriklaan.

Monument ‘Den Vaderlant Getrouwe’
Bij monument ‘Den Vaderlant Getrouwe’ wordt vanaf 19:20 uur herdacht. Aan de Prins Hendriklaan worden gedichten en vertellingen voorgedragen. Om 19:35 uur is een bloemlegging onder begeleiding van muziek, gevolgd door een bijdrage van stadsdichter Yanaika Zomer en wethouder Petra Bais. Om 19:59 uur wordt de Last Post door de hoornblazer gespeeld, met daarna twee minuten stilte. Na het Wilhelmus kunnen bezoekers koffie drinken in de Bethelkerk.

Het uitgebreide tijdschema van de herdenkingsbijeenkomsten is te vinden op de website van Stichting 4 en 5 mei Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button