Hollands Kroon

Uitdagende hijsoperatie van megapompen bij Afsluitdijk gaat van start

Advertentie:

Den Oever – De uitdagende hijsoperatie van zes megapompen van het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever gaat in de week van 6 mei van start. Elke pomp is bijna twaalf meter hoog, heeft een doorsnede van 4,60 meter en weegt negentig ton.

Vanwege de beperkte ruimte op de Afsluitdijk en de omvang van de pompen wordt het een uitdagende operatie. Het hijsen van zo’n grote pomp kan alleen als het niet te hard waait. Bovendien is het precisiewerk om de pompen op de juiste positie te hijsen, zodat deze gelijk vastgezet kunnen worden in het betonwerk van het gemaal. Hier is slechts acht millimeter speling voor. In de komende weken worden de zes megapompen geplaatst.

De pompen, die in Spanje zijn gebouwd, zijn per schip aangevoerd naar de Robbenplaat bij de Afsluitdijk. Voor dit transport was groot materieel nodig, omdat de pompen bijna twee keer zo hoog zijn als een gemiddeld huis. Voor het laden, overzetten en lossen, moesten de pompen een paar keer gekanteld worden door hijskranen. Om de pompen vanaf Robbenplaat te vervoeren naar de twee pompgroepen, wordt een drijvende kraan gebruikt en een op afstand bestuurbaar platform op wielen. In principe is er geen hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer.

Vergroten waterafvoer IJsselmeer
Bouwconsortium Levvel bouwt het nieuwe gemaal in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit nieuwe gemaal zorgt samen met de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Dit is nodig, omdat via de rivieren en omliggende gebieden meer water in het IJsselmeer stroomt waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Samen kunnen de zes pompen zo’n 275.000 liter per seconde afvoeren. Dat betekent dat ze in zo’n negen seconden een Olympisch zwembad vullen.

De hijsoperatie van de pompen is via een blog en webcams te volgen via de website van de Afsluitdijk.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button