Den HelderHollands Kroon

Centra voor de Kunsten en Muziekscholen weer open

Advertentie:

Den Helder – Centra voor de kunsten en de muziekscholen in Noord-Holland mogen haar deuren weer openen voor hun leerlingen en docenten. De gebouwen zijn aangepast aan de maatregelen en de docenten staan bij wijze van spreken al te trappelen in hun coronaproof-ingerichte lokalen.

Niet dat ze de afgelopen periode niets hebben gedaan. Alle docenten hebben via videobellen of videoinstructies hun muziek-, theater-, dans- en beeldende lessen gegeven. Hierdoor kon iedereen vanuit huis blijven spelen, maken en repeteren. Sommige leerlingen zijn zelfs flink vooruit gegaan omdat ze veel tijd hadden om te oefenen. Maar ze misten de gewone lessen toch wel allemaal.

Monika van der Ent, directeur van Pier K Haarlemmermeer: “Het was bijzonder om mee te maken hoe snel docenten zich half maart hebben aangepast van het geven van live lessen naar het geven van online lessen. Wat een creativiteit en veerkracht is er getoond! Maar inmiddels heeft iedereen toch wel ‘vierkante ogen’ en weten we nóg beter hoe belangrijk het is om elkaar te ontmoeten in de les.”

Maximum
Bij de meeste instellingen geldt nog wel een maximum aantal bezoekers van 30 personen en niet alle groepslessen kunnen doorgaan. Ook de koren en orkesten met blaasinstrumenten moeten nog wachten tot er meer bekend is over de verspreiding van corona via zang en blaasinstrumenten. Maar alle lessen aan 1 of 2 leerlingen gaan weer van start. Op een aantal plaatsen is afgelopen week al voorzichtig opgestart. Mirjam du Cloo, directeur Cultuurhuis Heemskerk: “Afgelopen week zijn we met een aantal docenten gestart. De docenten gaven aan dat het online lesgeven best goed ging en dat het fijn was om contact te houden met de leerlingen. Maar het directe contact met de leerlingen en het samenspelen hebben ze echt gemist. De leerlingen zijn ook erg blij dat ze weer mogen komen. En wij ook want het was hier veel te stil.”

De centra voor de kunsten en muziekscholen in Noord-Holland hebben onderling altijd al veel contact omdat ze samen in de stichting Overleg Cultuurparticipatie en Kunsteducatie (OCK) zitten. In de afgelopen periode hebben de directeuren van de 23 organisaties zelfs een wekelijkse koffiemeeting via Zoom gehad. Onder het genot van een eigen kopje koffie of thee konden ze de nieuwste informatie, tips en vragen delen. Ook in de snel aangemaakte appgroep worden elke dag berichtjes geplaatst om elkaar op de hoogte te houden en af te stemmen. Coen Schimmel, directeur van de Gooische Muziekschool: “Ik heb veel steun gehad aan dit netwerk. De inside information die gedeeld werd, maar ook je verhaal kwijt kunnen en de positieve sfeer om er samen het beste van te maken.”

24creatief
Dat de organisaties niet bij de pakken neer gingen zitten bleek al toen slechts een paar weken na het begin van de coronacrisis de website 24creatief.nl gelanceerd werd. Op deze website hebben de organisaties digitale lessen geplaatst die door iedereen vanuit huis gratis te volgen zijn. Een idee van Rob Bangert, directeur van Artiance Alkmaar: “Het is belangrijk dat wij iedere dag laten zien hoe creatief onze sector is en hoe belangrijk het is om actief met kunst bezig te zijn. Wij hopen dat mensen die deze website bezoeken dat ook beseffen en ons uiteindelijk ook fysiek weten te vinden.”

“Nu is iedereen erg druk met het opstarten van de lessen, maar de crisis heeft ook saamhorigheid en innovatie opgeleverd, daar gaan we mee verder, ook met 24creatief”, aldus Sander Boschma, voorzitter van het OCK en directeur van Artex Kunstenschool Texel en Triade in Den Helder: “Van Bloemendaal tot Hilversum en Texel, de organisaties binnen het OCK bereiken met elkaar een enorme doelgroep van actieve amateurkunstenaars in Noord-Holland. Samen met gemeenten en provincie investeren we in creativiteit en persoonlijke ontwikkeling, het enorme belang daarvan is de afgelopen maanden ook weer gebleken. En als centra voor de kunsten zijn we continu met elkaar en met partners aan het kijken hoe wij daaraan bij kunnen dragen. Tijdens de coronacrisis, maar ook zeker daarna.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button