Den HelderPolitiek

Behoorlijk Bestuur fel tegen Regionale Energiestrategie

Advertentie:

Den Helder – Lokale partij Behoorlijk Bestuur lijkt de vreemde eend in de bijt te zijn als het gaat om het oordeel over de Regionale Eenergiestrategie (RES). Woensdagavond nam Sjoerd Oudijk namens de partij het woord tijdens de Raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. Hij gaf aan dat de partij pas op de plaats wil maken en de “voortdenderende klimaattrein” tot een halt wil roepen. Uit de reacties van de andere partijen bleek dat Behoorlijk Bestuur hierin alleen staat.

“Aan het belang van ons als inwoners wordt niet gedacht. Geluidsoverlast, trillingen, dode vogels. Het gaat maar door. Het enige directe belang is dat we als burger de subsidiepotten mogen vullen waar handige ondernemers, als bijen op honing af komen”, zo betoogde commissielid Oudijk. Behoorlijk Bestuur ziet niks in de ontwikkelingen op het gebied van wind- en zonne-energie en ook waterstof zal volgens hen niet helpen. Een verbod op het gebruik van gas komt ook te vroeg. In plaats daarvan zou er gekeken moeten worden naar moderne Thoriumreactoren, welke schoon zijn en veel energie kunnen produceren.

Hoewel een aantal commissieleden ook aangaven dat kernenergie in de toekomst een mogelijkheid moet zijn, wezen zij de overige claims van Behoorlijk Bestuur af. Alle andere sprekers gaven namelijk aan dat zij het belang van de RES en duurzame energie wel zagen en dat Den Helder in deze landelijke transitie ook een bijdrage kan leveren. Vooral GroenLinks en D66 zien het enorme belang van de energietransitie en zijn juist bang dat de beoogde ontwikkelingen in de RES niet allemaal gerealiseerd kunnen worden.

De zorgen die Behoorlijk Bestuur heeft over bijvoorbeeld de landelijke inpassing, geluidsoverlast en dode vogels kan volgens andere commissieleden doormiddel van nieuwe ontwikkelingen en innovaties worden opgelost. Ulrich Fuchs, het nieuwe commissielid van de PvdA benoemde dat de RES juist een middel kan zijn om dit te realiseren. Rogier Bruin van de VVD noemde daarbij ook dat tegen de RES zijn niet betekent dat de energietransitie stopt. Dit beleid is landelijk en de RES maakt nou juist dat lokale overheden en inwoners mee kunnen denken over de juiste invulling.

De commissieleden vonden unaniem dat de inwoners betrokken moeten blijven worden bij de ontwikkelingen vanuit de RES. Ook mag het niet zo zijn dat de Helderse inwoners straks geconfronteerd worden met aanvullende lasten om de energietransitie te realiseren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button