Recensie

Spider-Man: Across the Spider-Verse (recensie)

Adverentie

Op 20 december 2018 verscheen van de Marvel Studios de animatiefilm “Spider-Man: In to the Spider-Verse”. Het verhaal, geschreven door de succesvolle producent en scenarioschrijver Phil Lord (The Lego film), werd in 2019 geroemd als beste animatiefilm. De film ontving een Golden Globe, Oscar, BAFTA en vele andere prijzen. Ook nu is Phil Lord de schrijver van het vervolgverhaal.

In het eerste deel zien we hoe Spider-Man, Peter Parker, om het leven komt als hij probeert de immense deeltjesversneller Kingpin te ontmantelen. Ook maken we kennis met Miles Morales, een tienerjongen uit Brooklyn met Puerto-Ricaanse en Afrikaanse roots. Miles wordt gebeten door een mysterieuze spin en krijgt superkrachten waardoor hij als de opvolger van Spider-Man gezien wordt. Het brengt hem tevens in contact met andere Spidermannen en vrouwen die in verschillende universums een eigen superheldenstatus hebben. We leren ook Gwen Stacy kennen als de Spider-Girl waar Miles wel een zwak voor heeft.

Sullige tiener
In het vervolg zien we hoe Miles Morales (Moore) gegroeid is tot een stevige tiener. Hij woont nog bij zijn ouders die niet weten dat hij de nieuwe Spider-Man is. Hij is nog steeds de sullige tiener die wat dwars tegen zijn vader Jefferson (Tyree Henry) en moeder Rio (Lauren Felez) doet. Als hij in zijn kamertje zit te mokken verschijnt zijn vriendin Spider-Girl, Gwen Stacy (Steinfield), die uit een ander universum komt. Ze komt hem vragen te helpen vijand Spot (Schwartzman) te verslaan.

Gwen hoort in de andere universums bij een groep Spiderfiguren die allemaal willen helpen Spot (Schwartzman) te verslaan. Ook de omgekomen Peter Parker leeft gewoon in een ander universum en is ouder geworden. Daarnaast is hij nu ook vader van een dochtertje. Peter treed een beetje op als de coach van Miles. Samen met de Spider-groep, onder leiding van Miguel O’Hara (Isaac), gaan Miles en Gwen in de universums achter Spot aan.

De film is een mooie opvolger van het eerste deel. De belangrijkste stemmen uit deel één zijn weer beschikbaar voor deel twee. Er lopen heel wat verhaallijntjes door de 2:23 uur durende film. Zo zien we de opvoeding van Miles door zijn ouders regelmatig terugkomen. Vooral moeder Rio is erg gesteld op hem en steunt hem. Vader werkt bij de politie en is wat strenger.

Details
De verschillende Spiderfiguren hebben zo hun eigen introductie en brengen humor mee. Spider Punk met zijn gitaar (Kaluuya), Spider-Man India (Soni), Spider Woman (Rae) zijn een paar van de superhelden die meehelpen de gevreesde Spot te bestrijden. De scenes zijn duidelijk, zoals je ze in de stripboeken ziet, maar de rollen zijn in details mooi uitgewerkt als echte mensen. Deze vernieuwde techniek geeft een heel nieuwe kijk op de stripverhalen. Natuurlijk zijn er vele actiescenes, waarbij de Spiderfiguren aan draden makkelijk door de stad slingeren en de nodige mensen weten te redden. Het verhaal is niet makkelijk, omdat er regelmatig van universum gewisseld wordt, maar is uiteindelijk goed te volgen. Er kan gekozen worden voor de Engelse of de Nederlandse gesproken versie. Dat er een opvolger komt staat al vast. Voor 2024 staat “Beyond the Spider-Verse” in de planning.

Regie: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Stemmen: Shameik Moore, Hailee Steinfield, Oscar Isaac, Jake Johnson, Issa Rae, Brian Turee Henry, Luna Lauren Velez, Rachel Dratch, Jason Schwartzman, Karan Soni, Daniel Kaluuya
Kijkwijzer: 9 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button