Uitgaan

Landschap Noord-Holland organiseert wandeltocht door Mariëndal bij Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Wandelen door de natuur in Mariëndal bij Den Helder is heel afwisselend. Landschap Noord-Holland organiseert zondag 16 juni een wandeltocht door dit gebied. Een natuurgids wijst de wandelaars op de verschillende bloemen, planten, vlinders en vogels die hier te zien zijn.

Eind 2005 is de Helderse natuur uitgebreid met ruim vijftig hectare natuur. Bollengrond is omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. Door de afmetingen van het gebied was het één van de grootste natuurontwikkelingsprojecten in Nederland. Opvallend onderdeel van het natte gebied is de haye, een sloot waaruit vroeger zand is gewonnen voor het opwerpen van de zanddijk. Ook bijzonder is een duinrel. Als het niet al te droog is stroomt hier kwelwater uit de hoger gelegen duinen. Het terrein is in de winterperiode heel nat door de regenval en de kwel uit de naastgelegen duinen. In de loop van de zomer daalt het waterpeil. Mariëndal biedt veel bloemenpracht, vooral in het voorjaar en de zomer. Soorten als rietorchis, moeraskartelblad, ratelaar en echte koekoeksbloem kleuren het gebied.

Deze zondagmiddag neemt de natuurgids van Landschap Noord-Holland de deelnemers mee dwars door het gebied en laat hen zien hoe de natuur zich heeft ontwikkeld in een kleine twintig jaar tijd. Wat te zien is, hangt af van de weersomstandigheden, maar als die gunstig zijn, ontdekken de wandelaars vast ook diverse soorten vlinders die zich te goed doen aan de nectar van de bloeiende planten.

Aanvang
De wandeling vindt 16 juni van 13:00 tot 15:00 uur plaats. Vertrekpunt is de parkeerplaats aan Jan Verfailleweg 622 in Den Helder. Deelnemers wordt opgeroepen om een verrekijker mee te nemen en goede wandelschoenen aan te trekken. Kinderen zijn ook van hart welkom. Meer informatie is te vinden op de website van Landschap Noord-Holland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button