Den Helder

Werkzaamheden in De Schooten zaaien onrust, omwonenden vrezen komst asowoningen

Advertentie:

Den Helder – Het leegruimen van een stuk grond tussen MSV Zeemacht en het woonwagenkamp aan de G.P. Blankmanstraat leidt tot grote zorgen bij omwonenden. De Vereniging van Eigenaren in De Schooten Zuid-Oost en de woonwagengemeenschap zijn bang dat de gemeente Den Helder daar containerwoningen voor dak- en thuislozen wil plaatsen, nu de locatie aan het Tuinderspad niet doorgaat.

De gemeente is al lange tijd op zoek naar een locatie voor de realisatie van tien tot twaalf containerwoningen voor dak- en thuislozen, stigmatiserend genoeg ook wel ‘asowoningen’ genoemd. Een stuk grond aan het Tuinderspad werd door het college als voorkeurslocatie aangemerkt, maar een meerderheid van de gemeenteraad wilde de asowoningen daar niet plaatsen. Het verzet van omwonenden heeft daar een grote rol bij gespeeld. De raad heeft het college opgedragen te zoeken naar andere locaties.

In het rapport van het locatieonderzoek dat al eerder is uitgevoerd worden na het Tuinderspad twee stukken grond aan de G.P. Blankmanstraat genoemd als mogelijke locatie(s). Terwijl omwonenden van het Tuinderspad blij zijn met het besluit van de raad, zijn bewoners van het woonwagenkamp en andere omwonenden bang dat het college nu naar deze locatie wijst. “Mensen zijn echt heel ongerust hierover”, zegt Wilbert van den Berg, voorzitter van de VvE in de Schooten Zuid-Oost.

De container gevuld met spullen die op het stuk grond stonden.
Deze bezorgde omwonenden zijn getriggerd door sloopwerkzaamheden die worden uitgevoerd op een stuk grond nabij het woonwagenkamp. Daar zijn rijplaten neergelegd en wat er stond is in een grote afvalcontainer gegooid. Van Den Berg: “Bewoners zijn bang dat de gemeente hiermee zonder enig overleg voorbereidingen treft voor het plaatsen van containerwoningen.” Ook Syliva Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, is op de hoogte gebracht van deze gebeurtenissen. Zij heeft aan het college gevraagd of de zorgen van de VvE en de woonwagengemeenschap terecht zijn.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

8 reacties

 1. Wanneer je de Geschiedenis leest over de ASO-Woningen (google) dat weet je bij voorbaat al dat dit een onzalig plan is. Is mijn mening.

 2. Je ziet dat men “het praatje” momenteel heel erg ver weg van de term “aso” wil houden en het beeld wil schetsen dat het om de huisvesting van “dak- en thuislozen” gaat. Maar daar zijn ankerplaatsen helemaal niet voor bedoeld. Die zijn bedoeld voor mensen die dak- en thuisloos zijn geworden, omdat ze op de plaatsen waar mensen wonen niet te handhaven waren als structurele overlastgever. Natuurlijk ga je overal tegenstand krijgen, als je een “garantie op gedonder” naast de woningen van “gewone mensen” wil zetten. Ze proberen natuurlijk wel mensen gerust te stellen met een camera, maar…. als het probleem met een camera op te lossen zou zijn dan zouden we ze ook gewoon in een woonwijk kunnen plaatsen met die camera. Vooral de belerende vingertjes op Willemsoord over “niet in mijn tuintje” zijn stuitend, want ze waren zelf eigenlijk van plan om het spul zo ver mogelijk weg uit het zicht op te bergen tussen een begraafplaats en een volkstuinvereniging.

 3. Inplaats van alle ideeën waar deze mensen eventueel kunnen wonen af te wijzen, geef dan eens aan waar het wel zou kunnen. Iedereen heeft recht op een dak boven hun hoofd, ze moeten toch ergens heen. Alle plaatsen die de gemeente heeft uitgezocht, werden tot nu toe bekritiseerd en afgewezen . Maar meedenken waar het eventueel wel zou kunnen heb ik nog niet gehoord.

  1. Naast jouw huis? niet naast de mijne hier zit niemand op te wachten gemeente den helder zal wel flink betaald krijgen

  2. @Kwast: ik stel De Nollen voor.

   Genoeg ruimte. Genoeg afstand van omwonenden.

   Én goed bereikbaar voor brandweer + politie.

  3. Het zonnepaneelpark naast de mcDonalds is een mooie plek: deel van de panelen omhoog, woningen eronder.
   Of op Oostoever.

 4. Vroeger ging dat “soort” naar Veenhuizen . Overdag aan het werk en s’nachts opgesloten. Werkte prima .

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button