
Den Helder – Politieke partijen beloven in aanloop naar de verkiezingen hemel en aarde aan de kiezer, maar lang niet alles wordt vervolgens waargemaakt. Over minder dan een jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad, tijd om de balans op te maken. De komende maanden analyseren we elke week één partij. Wat is er terechtgekomen van de verkiezingsbeloften? Waar hebben zij zich deze bestuursperiode hard voor gemaakt? Hoe hebben zij gestemd en hoe verhoudt zich dat tot hun verkiezingsprogramma’s van 2022?
De fractie Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp beloofde in haar verkiezingsprogramma (‘Doen wat nodig is’) het belang van de inwoners op de eerste plaats te zetten. De verkiezingsuitslag was veelbelovend; Behoorlijk Bestuur kreeg zeven zetels en werd daarmee de grootste partij in de Helderse gemeenteraad. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag slaagde er echter niet in een coalitie te vormen, omdat andere partijen niet met BB wilden samenwerken. Daarnaast splitsten Michel Pastoor, Mirjam Dijk en Leo van Esdonk zich vier maanden na de verkiezingen al af van de partij. Zij vormen nu Fractie Pastoor. Dit betekent dat Behoorlijk Bestuur deze bestuursperiode als oppositiepartij met vier zetels te werk is gegaan.
Een speerpunt van Behoorlijk Bestuur in 2022 was het verbeteren van het openbaar vervoer in de gemeente Den Helder. De partij wilde vooral een betere OV-verbinding van, naar en in Julianadorp, maar ook gratis busvervoer voor 65 plussers in de hele gemeente stond op het wensenlijstje van BB. Toen Connexxion vorig jaar de dienstregeling zo wijzigde dat de bus van Station Den Helder naar Julianadorp niet twee, maar één keer per uur zou rijden, verzette Behoorlijk Bestuur zich daar tegen. De partij startte zelfs een petitie tegen de nieuwe dienstregeling. Onderdeel daarvan was ook het feit dat de bushaltes bij het winkelcentrum Schooten Plaza, ziekenhuis en zorginstelling Ten Anker zouden verdwijnen – haltes waar vooral ouderen gebruik van maken. BB uitte hierover kritiek bij het Helderse college en de provincie.
Hoewel de nieuwe dienstregeling gewoon ingevoerd werd, bleef Behoorlijk Bestuur kritische vragen stellen. De partij vond namelijk dat de ondertekenaars van de petitie niet voldoende gehoord werden. Eind april maakte Connexxion bekend dat de bus weer stopt bij haltes aan de Timorlaan, waardoor verzorgingshuis Ten Anker en het ziekenhuis opnieuw goed bereikbaar zijn. De bus van Den Helder naar Julianadorp blijft slechts één keer per uur rijden; daar heeft BB nog geen verandering in kunnen brengen. Ook het creëren van gratis busvervoer voor 65 plussers heeft de partij niet voor elkaar gekregen. Er zijn deze bestuursperiode überhaupt geen pogingen vanuit Behoorlijk Bestuur gedaan om dat te realiseren. BB heeft zich dus wel actief ingezet voor beter openbaar vervoer, maar juist de twee speerpunten uit hun verkiezingsprogramma zijn niet gerealiseerd.
Algemeen
Over het algemeen hechtte Behoorlijk Bestuur in het verkiezingsprogramma veel waarde aan burgerparticipatie (inspraak) en wijkgericht werken. Dat heeft de partij deze bestuursperiode ook in de praktijk laten zien. BB vraagt bij vrijwel elk ruimtelijk plan van de gemeente aandacht voor het participatie- en inspraakproces. De partij vindt vaak dat inwoners onvoldoende gehoord worden, zoals bij de realisatie van flexwoningen op De Dogger, de Seasaw en woningbouw op Tillenhof 2. Voor een oppositiepartij is de slagkracht echter beperkt. Zo haalde een motie voor het houden van een referendum voor de Seasaw tot twee keer toe geen meerderheid en kon Behoorlijk Bestuur geen verandering brengen in de plannen voor Tillenhof 2. Voor de flexwoningen is het definitieve plan nog in ontwikkeling, maar daar zit BB-raadslid Gerrit Kooij bovenop wat betreft participatie.
Gezien wijkgericht werken ook een ambitie van de huidige coalitie is, heeft de gemeente daar de afgelopen jaren beleid op gevoerd. Zo wordt in Den Helder gewerkt met wijksteunpunten, wijkbeheerders en gebiedsregisseurs. Een speerpunt van Behoorlijk Bestuur in 2022 was het invoeren van sociale wijkconciërges, maar dat is niet gelukt. De partij stelde vorig jaar wel een motie op om dit te realiseren, maar trok deze uiteindelijk in. In lijn met het verkiezingsprogramma heeft BB extra aandacht besteed aan de leefbaarheid in Helderse woonwijken. De fractie heeft meerdere keren vragen gesteld over het onderhoud van de openbare ruimte in bepaalde wijken, bijvoorbeeld wat betreft onkruidbestrijding.
Afwijking(en)
In het verkiezingsprogramma van Behoorlijk Bestuur staat dat de partij een eenduidige inrichting voor alle rotondes binnen de gemeente wil creëren. Toen het college vorig jaar een plan presenteerde om ervoor te zorgen dat fietsers op alle rotondes voorrang krijgen, zodat er een eenduidige inrichting is, stemde BB echter tegen. De partij vond op dat moment dat er in de gemeente Den Helder meerdere knelpunten in het fietsnetwerk waren die een hogere prioriteit hadden dan de aanpak van rotondes.
Reactie Behoorlijk Bestuur
Regio Noordkop biedt elke fractievoorzitter de mogelijkheid om te reageren op de geschreven analyse over hun verkiezingsprogramma’s. De reactie van de fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, Sylvia Hamerslag, is hier te lezen: ‘Reactie Behoorlijk Bestuur op analyse Regio Noordkop’.