Nieuwe groep Home-Start vrijwilligers gecertificeerd

REGIO – GGD Hollands Noorden voert sinds februari 2014 Home-Start uit voor de gemeenten Hollands Kroon en Schagen. Home-Start biedt opvoedondersteuning thuis voor gezinnen met jonge kinderen en wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Na een actieve wervingscampagne is een kleine groep vrijwilligers getraind in de principes van Home-Start. Op 28 juni ontving deze groep Home-Start vrijwilligers hun certificaat. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst. Ook deze groep vrijwilligers staat te trappelen om gezinnen, die een steuntje in de rug nodig hebben, te ondersteunen.

Wat is Home-Start?
Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning; doelgroep: gezinnen met kinderen (van 28 weken zwangerschap) tot en met 17 jaar. Het ‘goud’ van Home-Start zijn de vrijwilligers. Zij ondersteunen het gezin bij de opvoeding van de kinderen en bieden praktische hulp en vriendschap. Ouders ervaren dit meestal als heel prettig. Ze kunnen bij de vrijwilliger, vaak een ervaren moeder (of vader), hun verhaal kwijt. Vaak worden gezinnen op het bestaan van Home-Start gewezen door het consultatiebureau, het wijkteam of een andere organisatie. Ouders kunnen zelf ook Home-Start aanvragen.

José Blom:
“Home-Start richt zich op de ouders, meestal de moeders. Natuurlijk zijn wij er ook voor (alleenstaande) vaders. Het achterliggende idee is dat kinderen erbij gebaat zijn als hun ouders met zelfvertrouwen in het leven staan en goede relaties met anderen hebben. Home-Start ondersteunt veel verschillende typen gezinnen en juist die verschillen maken het voor een vrijwilliger boeiend. In Nederland kunnen ouders in ongeveer 130 gemeenten bij Home-Start om ondersteuning vragen.”

Nieuwe vrijwilligers altijd welkom; basistraining start bij voldoende animo in het najaar
Home-Start is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die wekelijks (1 dagdeel) een gezin bezoeken. Onze vrijwilligers zijn enthousiast over hun werk. Ze hebben het gevoel iets voor iemand te kunnen betekenen op een gelijkwaardige basis en de mogelijkheid echt in contact te komen met andere ouders die misschien heel anders in het leven staan. Vrijwilligers krijgen: een cursus, persoonlijke begeleiding, deskundigheidsbevordering, een reiskostenvergoeding en vrijwilligerswerk dat voldoening geeft. In het najaar start er bij voldoende animo weer een basistraining voor nieuwe vrijwilligers.

Aanmelding gezinnen/vrijwilligers en informatie
Voor aanmelding van gezinnen/vrijwilligers en/of meer informatie kan men bellen/mailen naar José Blom, coördinator Home-Start Hollands Kroon/Schagen, di, do en vr, T 06-13123333, E jblom@ggdhn.nl. Op www.home-start.nl vindt men meer informatie over Home-Start.

Mobiele versie afsluiten