Maritiem

“Samen opkomen voor belang van Nederlandse vissers”

Adverentie

De posities en functies zijn zo goed als verdeeld. Alle Europarlementariërs zijn ingedeeld in EP-commissies. In de voor Nederland zo belangrijke Visserijcommissie (PECH) zitten als volledige leden Peter van Dalen (ChristenUnie) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) en als plaatsvervangende leden Jan Huitema (VVD) en Bert-Jan Ruissen (SGP).

Peter van Dalen wordt zelfs vicevoorzitter namens de EVP in PECH. “Met z’n vieren en ook ik als vicevoorzitter kunnen we grote invloed uitoefenen op de agenda van de visserij in de komende jaren. Dat is heel belangrijk, want de controleverordening wordt snel weer opgepakt door de Visserijcommissie en daarnaast volgt later dit mandaat de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.”

De visserij in Europa ligt onder vuur en onder druk. Brexit hangt nog steeds in de lucht, en over de pulskorvisserij is al veel gezegd en geschreven, maar ook daarin moeten weer stappen voorwaarts worden gezet. Samenwerken en een stevig geluid gaan laten horen, voor de Nederlandse vissers, is essentieel.

De afgelopen jaren was er al een uitstekende samenwerking in de Visserijcommissie tussen Peter van Dalen en Annie Schreijer-Pierik. Dit mandaat begint een nieuwe, hechtere vorm van samenwerking.

Daarom gaat onder leiding van Peter van Dalen een eerste Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) plaatsvinden, volgende week in Brussel met vertegenwoordigers van visserijorganisaties, zoals VisNed, de Nederlandse Vissersbond en Europêche. De gemeente Urk schuift ook aan tijdens dit overleg.

Het SEVO heeft als doel om elkaar snel te kunnen vinden en adequaat één lijn te trekken wanneer het over Europese beleidsvorming gaat. Het is de bedoeling eens in het kwartaal samen te komen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button