ColumnHollands KroonPolitiek

Column: Betalen voor je afval

Advertentie:

Inwoners van Hollands Kroon gaan straks betalen voor hun afval. Dat deden ze al, maar iedereen betaalt nu nog hetzelfde. Vanaf volgend jaar wordt de hoogte van het bedrag afhankelijk van het aantal keer per jaar dat je de afvalcontainer langs de weg zet. Het wordt dus zaak om je afval goed te scheiden. De gemeente wil met deze maatregel de afvalproductie verminderen.

Sommige mensen zijn bang dat iedereen om kosten te ontwijken hun afval gaat dumpen in de natuur. Of nog erger: Dat ze het bij de buren in de afvalbak gooien. Ik verdenk mensen die meteen dat soort wandaden bedenken er eigenlijk altijd van dat zij dat zelf graag zouden willen doen, maar net iets teveel moreel besef hebben om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Uiteraard zijn er altijd individuen die deze belemmeringen niet voelen, maar zij mogen geen reden zijn om goed beleid niet uit te voeren.

De meeste nette burgers zullen toch ook wel de positieve insteek van het recycletarief waarderen lijkt me. Ik vind wel dat een voorwaarde daarvoor is dat men ook daadwerkelijk kan besparen op de huidige afvalstoffenheffing als zij goed recyclen. Het zou jammer zijn als de nieuwe standaard hoger is dan het huidige tarief en men dus enkel kan verliezen. Positief stimuleren is bewezen meer effectief dan straffen, in sommige gevallen, ik denk hier ook.

Het gaat dus om het aantal keer dat je de bak langs de weg zet, niet hoeveel er in zit. Ik zie wel al voor me dat het straks een sport wordt om zoveel mogelijk afval in je container te proppen, om te voorkomen dat je hem twee keer langs de weg moet zetten en daarom meer betaalt. Ik hoop niet dat de zijladers omkieperen wanneer de gierige buurman een half jaar aan restafval in een enkele bak heeft gemanoeuvreerd. Dat zal wel loslopen. Waarschijnlijk is het resultaat gewoon dat men eindelijk gaat recyclen zoals het hoort. Dat is ook de enige verklaring voor de berekening dat de gemiddelde afvalproductie door deze maatregel van 170 kilo naar 103 kilo zal dalen.

Het hele feit dat blijkt dat een maatregel als deze werkt en ook daadwerkelijk zorgt voor minder afval zegt heel erg veel als je het mij vraagt. Allereerst vertelt het dat de productie van afval door eenieder makkelijk te beïnvloeden is. Je hebt geen extra middelen of campagnes nodig (ik kijk naar u, buurgemeente Den Helder). Daarnaast zegt het ook dat een monetaire stimulatie hiervoor noodzakelijk is: Men geeft pas wat om recyclen als er kosten verbonden zijn aan het niet doen.

Misschien moeten we daarom nog een aanvullende stimulerende maatregel invoeren, waarmee naast de monetaire stimulatie ook groepsdruk gaat meespelen. Ik denk dat het de afvalproductie nog meer naar beneden zal brengen: Maak aan het einde van het jaar alle gegevens openbaar. Met naam en toenaam, een soort topscore lijst van afval producenten. Per straat, per wijk en per persoon. Daar kan de gemeente vervolgens misschien wat prijzen aan verbinden. Dan zullen de guerillatactieken voor kostenbesparing en gezichtsbehoud pas echt losbarsten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. De burger betaalt al voor de afvoer.
    Recycling is big business.
    Moeten wij nu (extra) betalen om het werk van de afvalverwerker makkelijker te maken?

    Hoeveel vullis wil je op straat hebben?

  2. De omgekeerde wereld, zorg er voor dat er niet zo veel afval geproduceerd wordt. De fabrikanten verpakken hun producten zonder verantwoordelijk te zijn voor de afvalstroom die ze produceren. Als ik minder schadelijke verpakkingen krijg hoef ik het ook niet weg te gooien

  3. de columnist is de woorden “Nog meer” vergeten in de titel…….

    Column: Nog meer betalen voor je afval

Wellicht ook interessant

Back to top button