Politiek

Behoorlijk Bestuur haalt oude koeien uit de sloot

Advertentie:

Den Helder – De Helderse fractie van Behoorlijk Bestuur gaat maar liefst vijftien moties en amendementen indienen bij de bespreking van de Kadernota 2025-2028 op maandag 8 juli 2024. Twee daarvan zijn nieuw, de rest beslaat onderwerpen die in de huidige bestuursperiode al behandeld zijn of onderdeel zijn van het coalitieakkoord. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag kiest er bewust voor om bepaalde moties voor de tweede keer in te dienen of via deze weg eerder gemaakte keuzes terug proberen te draaien, omdat de verhoudingen in de raad gewijzigd zijn en het coalitieakkoord niet meer heilig is.

Behoorlijk Bestuur ziet kansen in het feit dat de fractie van Beter voor Den Helder geen onderdeel meer uitmaakt van de coalitie en dat er nog geen nieuwe coalitie is. “Er ligt een nieuw politiek speelveld. Partijen zijn nu vrij van coalitie-discipline en kunnen daardoor ander stemverdrag vertonen”, aldus Hamerslag. Daarom dient haar fractie op 8 juli (nogmaals) moties tegen de investeringen in De Nollen en de Seasaw en de plannen voor de omvaarroute via Boerenverdrietsluis, de aanpassing van rotondes, Dijkkwartier, flexwoningen op De Dogger, Hotel De Kleine Werf en de realisatie van ankerplaatsen.

Nieuwe moties
Een nieuwe motie gaat over de standplaats voor de oliebollenkraam bij het stationsgebied en het Stadspark, waar ook regelmatig een patatkraam staat. Behoorlijk Bestuur en de PVV (die de motie mede-indient) willen dat deze standplaats bestraat wordt en dat er een vast stroompunt komt. “Het is altijd een modderig zooitje als de oliebollenkraam weg is. We willen dat dit goed gefaciliteerd is”, aldus Sylvia Hamerslag. Daarnaast vinden de fracties dat de huidige stroombekabeling een belemmering vormt voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.

De andere motie die over een nieuw onderwerp gaat, roept op tot het schrappen van de plannen voor de brug Willemsoord-Zuidstraat. Dat is een brug voor fietsers en voetgangers, tussen het stadshart van Den Helder en Willemsoord. De uitvoering ervan ligt bij Zeestad. Behoorlijk Bestuur vindt de 1,5 miljoen euro voor de realisatie van deze brug “weggegooid geld”.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button