Den Helder

Historisch Spaans tallship open voor publiek in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – De Nao Victoria schreef in 1522 geschiedenis door als eerste boot ooit een rondje om de wereld te varen. Een replica van het historische Spaanse tallship ligt deze week ter anker in Den Helder. Belangstellenden krijgen daarmee de kans om aan boord te stappen en de historie te herbeleven.

“Het weer was beter in Spanje”, vertelt de goedlachse Alfonso Pérez donderdagochtend aan de Flaneerkade. De weergoden mogen de crew dan niet goed gezind zijn, ze maken er de komende dagen het beste van in Den Helder. Aan boord geeft de 19-jarige Spanjaard een rondleiding aan het aanwezige publiek. Onder meer de kapiteinskamer, slaapcabines en het dek komen voorbij. Ook wethouder Fotigui Camara brengt voor deze bijzondere gelegenheid een bezoekje aan boord. Hij heette de crew van harte welkom in Den Helder en nodigde hen uit om een bezoekje te brengen aan de musea op Willemsoord.

De Nao Victoria meerde maandagavond aan in de marinestad en vertrekt zondag weer. Het is niet de eerste keer dat de boot Den Helder aandoet. Tijdens Sail 2017 was het ook te bewonderen in de museumhaven van Willemsoord. “Toen raakte het schip gehavend door een botsing tijdens de pre-Sail op Texel, waardoor niet alle dekken toegankelijk waren”, herinnert Stephan Wegman van Citymarketing Den Helder zich. “Het is inmiddels volledig hersteld en klaar om bezoekers te verwelkomen.”

Vrijheid
Alfonso Pérez maakt nu ruim een half jaar deel uit van de crew. “Ik vind het echt super om op het water te zijn en even weg te gaan uit de waan van de dag”, vertelt de Madrileen. “Ik houd van de vrijheid en vind het leuk om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten. Bij terugkomst in Spanje ga ik mijn studie als kapitein afmaken en ooit hoop ik met mijn eigen schip de wereld rond te varen.”

Op het Spaanse tallship verblijven in Den Helder dertien crewleden, afkomstig uit vele verschillende landen: van Noorwegen tot Argentinië en van Amerika tot Frankrijk. Het personeel bestaat echter niet altijd uit dezelfde bezetting, het is een komen en gaan. Zo blijft de één een paar dagen en bivakkeert de ander maanden op het schip. Via de website van Tallship Experience is het mogelijk om een of meerdere stops mee te varen met de Nao Victoria. De avonturen van het Spaanse vaartuig zijn te volgen via Facebook en Instagram.

Replica zag de hele wereld
De Nao Victoria schreef begin zestiende eeuw geschiedenis door als eerste schip ooit een rondje om de wereld te varen. De wereldreis van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan begon in 1519 nog met een vloot van vijf schepen, maar in september 1522 was het alleen de Nao Victoria die weer aanmeerde in de haven van Sevilla. Als eerbetoon aan het historische tallship is in 1991 een replica van dit Spaanse meesterwerk gebouwd. Sindsdien heeft ook de kopie van de Nao Victoria de hele wereld gezien.

Belangstellenden kunnen tot en met zaterdag 6 juli van 10:00 tot 20:00 uur een bezoekje brengen aan de Nao Victoria. Het schip zet zondag om 18:00 uur koers naar de volgende havenstad. Het Franse Boulogne-sur-Mer is dan de bestemming.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button