Kop van Noord-Holland

Stoomsloepenfestijn & Rondvaarten IJsselmeer

Medemblik – Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, meert zaterdag 13 en zondag 14 augustus een aantal authentieke stoomsloepen af aan de museumsteiger. Het is een prachtig schouwspel de sloepen met grote rookpluimen af en aan te zien varen op de Kleine Vliet. Voor alle sloepen geldt: ze hebben een ketel en stoommachine aan boord voor de voortstuwing. Bij voldoende capaciteit mogen bezoekers een stukje meevaren met de sloepeigenaren.

In de Stoomhaven tegenover het museum ligt de SS Noordzee afgemeerd aan de museumsteiger, klaar om uit te varen met passagiers. Het schip, gebouwd in 1922 en behorend tot het Varend Erfgoed, heeft dienstgedaan als havensleepboot en stoomsleper voor duik- en bergingswerk. In 1976 werd het schip eigendom van de bekende Medemblikker Kees Jongert die het schip inzette als werfsleepboot en ijsbreker. Sinds 2010 is het schip ondergebracht in de Stichting Stoomsleepboot Noordzee en is Den Helder de thuishaven. Na een jarenlange en grondige restauratie is de kolengestookte zeesleper sinds 2019 weer volledig onder stoom in de vaart en neemt deel aan tal van nautische evenementen.

Meevaren met dit historische schip? Reserveer dan een ticket voor €10 per persoon, verkrijgbaar aan de kassa van het museum, via 0227 544732 en stap aan boord voor een vaartocht van een klein uur over het IJsselmeer. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag om 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Het museum is onder stoom en de machines draaien zowel binnen als buiten in de machinetuin, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button