Hollands Kroon

Dienst over spijt, vergeving en vooruitgang in Michaëlskerk

Advertentie:

Hollands Kroon – In de Michaëlskerk op Oosterland is het op zondag 16 juli weer tijd voor een oecumenische viering. Het thema is “Spiegels” en gaat over hoe door spijt en vergeving uit foute daden goede gevolgen kunnen ontstaan.

Het voor de viering gekozen Bijbelverhaal is dat van David en Batseba (2 Samuel 11). Koning David heeft alles wat zijn hartje begeert, inclusief een goed bezette harem. Maar op een dag ziet hij zijn buurvrouw, de beeldschone Batseba, een bad nemen. Hij wordt verliefd op haar en laat haar bij hem thuis bezorgen. Ze wordt zwanger van hem en David stuurt haar man Uria naar het front, zodat hij snel zal sneuvelen. Dat gebeurt ook, waarna David haar in huis neemt en zij hem een zoon baart. Dat blijft niet zonder gevolgen.

Het inspireerde de voorbereidende werkgroep tot een beschouwing over macht en het misbruik daarvan en over slachtofferschap. Soms moet iemand een spiegel worden voorgehouden of iets ergs overkomen, voordat hij of zij tot inkeer komt. De boodschap: iemand kan niet eindeloos doorgaan met machtsspelletjes en men kan ook niet in slachtofferschap blijven steken.

De viering begint om 10.30 uur. Bijpassende liederen worden gezongen door het Museumkoor onder leiding van Karin Smits. Jan Dekker bespeelt daarbij het orgel, Annet de Groot de contrabas.

Voor wie enthousiast wil meezingen: de liederen worden een kwartier voor aanvang met de bezoekers doorgenomen. Oecumenische diensten zijn bedoeld voor bezoekers van alle kerkelijke stromingen.

Aan de Keizerspoeldijk, op honderd meter van de kerk, is parkeergelegenheid. Er wordt gecollecteerd voor het behoud van de Michaëlskerk en haar activiteiten. Na afloop is er koffie en thee en gelegenheid tot napraten.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button