Wieringerwerf – De expositie van fotocollectief De Sluiter had zaterdagmiddag de primeur van de nieuwe expopanelen die door de Cultuurschuur in Wieringerwerf zijn verkregen. Het was een lang traject en er was veel geld mee gemoeid, maar de voorzitter van de cultuurschuur, Ted Moelker, is superblij dat het uiteindelijk allemaal gelukt is. Het initiatief voor deze expopanelen werd ondersteund door het VSB fonds, de Rabobank en het Windpark Wieringermeer. De verrijdbare panelen kunnen door de vrijwilligers nu snel verplaatst en opgezet worden, en ook de bijpassende verlichting maakt het uitlichten van expositiestukken veel makkelijker.
Lenen
Er wordt regelmatig geëxposeerd, maar de expopanelen die beschikbaar waren, waren oud en loodzwaar. Ze gaven ook eigenlijk nooit genoeg oppervlakte, waardoor her en der in de regio panelen geleend en vervoerd moesten worden. “Je had dan altijd van die panelen die van elkaar afweken en dat leidt natuurlijk de aandacht af”, vertelt Moelker. “Vorig jaar struikelden twee vrijwilligers toen ze panelen aan het tillen waren en daardoor waren ze een tijd uit de running. Dat was voor ons wel de aanleiding om vaart achter onze plannen te zetten”, vertelt de voorzitter. Alle clubs die exposeren hebben meegewerkt en meegedacht om tot het huidige resultaat te komen. “En het leuke is dat we de oude panelen konden doorverkopen aan Kunsthuis Texel, waardoor ook die toch nog in de regio blijven.”
Creatief
Namens het Windpark Wieringermeer was Karin Beets aanwezig. Ze vertelde dat de bijdrage van het Windpark mede te danken was aan de creatieve manier van aanvragen door de Cultuurschuur. Het aanstippen van de drooglegging van de Wieringermeerpolder, wat ook in de exposities terug zou komen, was de trigger voor het windpark om ook een mooie financiële bijdrage te leveren. De cheque werd tijdens de opening van de expositie uitgereikt door Karin Beets aan Ted Moelker.
Beheer
Om de panelen op te slaan moest natuurlijk wel even ruimte gemaakt worden. Mede door de verkoop van de ‘oude’ panelen kon dit relatief makkelijk gedaan worden. Twee vrijwilligers wierpen zich op om de panelen te beheren. “We willen toch minimaal tien jaar van deze panelen kunnen genieten dus dan is het fijn als mensen de verantwoording voor onderhoud een uitgifte op zich nemen”, aldus Moelker.