Hollands Kroon

Juist in coronatijd is gezond eten zo belangrijk

Hippolytushoef – “Zeker, ik heb ook coronakilo’s. Dus ik ben weer wat strenger geworden en begonnen ook weer echt eerlijk te kijken naar wat ik nu werkelijk eet”, biecht gewichtsconsulent Hanke Prijs op. Ze start zaterdag 17 oktober met een nieuw ‘seizoen’ Gezond in je Lijf. Een challenge die ze nu al heel wat jaren samen met sportcentrum Hippogym aanbiedt. “Je leert in acht weken met kleine stappen gezondere keuzes te maken. En onderwijl begeleidt Hippogym je op het gebied van sport en bewegen.”

Meer stilzitten, computeren en tv kijken, minder bewegen in de tijd dat er niet gesport mocht worden, ’s avonds toch een klein bakje chips bij de borrel. Het zijn de boosdoeners voor de extra kilo’s die menigeen in de afgelopen tijd heeft oplopen. “Onder het mom van ‘ach, wat kan zo’n klein beetje nu voor kwaad’ besefte ik ineens dat ik bijna elke dag zo’n bakje at. Toen ik weer eens kritisch ging kijken zag ik weer hoeveel calorieën ik eigenlijk naar binnen werkte. Dus de riemen aangetrokken en kiezen voor een gezondere snack in de avonduren”, vertelt Hanke Prijs.

Om anderen ook te helpen om betere keuzes te maken biedt de gewichtsconsulent de acht weken durende Gezond in je Lijf-challenge. “Voor de duidelijkheid, dat is echt niet alleen voor mensen die gewicht willen verliezen. Ook iemand die een gezond gewicht heeft, kan ontzettend veel leren van deze cursus. Want elke week behandel ik een onderwerp over gezonde voeding. Zo leer je meer over het etiket en de verborgen agenda die fabrikanten en producenten hebben zonder dat jij je daar bewust van bent. En dat het skippen van koolhydraten absoluut geen goed plan is”, verduidelijkt de gewichtsconsulent.

Zware mensen gevoeliger voor corona
Dat deze groep juist in de coronatijd start is niet zomaar. Hanke Prijs: “We lezen en horen overal hoe belangrijk het is om gezond te zijn in deze tijd. Mensen met overgewicht zijn gevoeliger voor het virus, lopen meer risico. Ik wil dus mensen het belang van gezonde voeding juist nu laten inzien. En ze begeleiden in hun weg naar een gezonder gewicht.”

Gezond in je Lijf werkt volgens het stappenplan van Puur Gezond. “Dat zit echt heel goed in elkaar. We werken met kleine stappen zodat het goed vol te houden is en je elke week een nieuw inzicht krijgt. Denk aan de juiste tussendoortjes kiezen. En dus niet dat bakje chips”, lacht Hanke Prijs. “Met de groep motiveren we elkaar. Sommigen vinden dat eng, maar dat is het zeker niet. Binnen een week is de groep vaak hecht, omdat je met elkaar werkt aan hetzelfde doel. Dat geeft vertrouwen onderling. Je kunt ook van elkaar leren. Sommigen wisselen hele recepten met elkaar uit. En je hoeft echt niet uren in de keuken te staan. Het is prima te doen voor een gezin met kinderen of als je weinig tijd hebt om te koken.”

Bewegen op eigen niveau
Naast de acht gezamenlijke bijeenkomsten gaan de deelnemers lichamelijk aan het werk in sportcentrum Hippogym. “Er wordt gekeken wat het beste bij je past en zo krijgt iedere deelnemer een eigen programma. We bieden maatwerk. Of je nu kiest voor fitness of een groepsles,” licht Stephan Taal van Hippogym het onderwerp bewegen toe. “Dat hoeft niet per se krachtsport te zijn. Er zijn ook mensen die liever yoga of pilates doen. Of mensen die bijvoorbeeld door lichamelijke mankementen niet alle sporten kunnen doen. We kijken samen wat bij jouw lichaam past.”

Meer weten over het programma? Of direct aanmelden? Mail info@hankeprijs.nl of bel 06-12951964. De cursus begint zaterdag 17 oktober om 10.45 uur.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button