TexelVideo

Feestje voor de zeehonden bij Ecomare (video)

Adverentie

Texel – Met een kar vol vis en allerlei speeltjes lopen verzorgers Rowanne en Gabrielle richting het zeehonden bassin, want vandaag is het feest. Dierendag valt een dagje eerder in Ecomare en de zeehonden moeten door middel van spelletjes hun vissen zien te bemachtigen.

Omdat 4 oktober een maandag is, heeft het centrum besloten het een dag eerder te vieren. Op zondag 3 oktober worden de zeehonden gedurende de hele dag op een alternatieve manier gevoerd.

De dierverzorgers hebben een heel scala aan speelgoed, tonnen en andere objecten, waar ze vissen in kunnen verstoppen. Deze voorwerpen laten ze, gevuld met vis, in het water zakken. De zeehonden moeten dan ‘aan het werk’ om de vissen eruit te krijgen. De verzorgers halen alle spelletjes die ze voorhanden hebben uit de kast.

De vervroegde Dierendag valt samen met het Weekend van de Wetenschap. In het kader daarvan zullen de dierverzorgers om 11 en 15 uur, tijdens het uitdelen van de spelletjes, vertellen over de inzichten die de (gedrags)wetenschap heeft opgeleverd ten aanzien van verrijking. Elke afwijking van het normale valt onder verrijking. Het zorgen voor verrijking is een belangrijk aspect van het werk van dierverzorgers.

De gezondheidstrainingen, waarbij de dieren geleerd wordt om specifieke taken uit te voeren, zijn ook een voorbeeld van verrijking. De dieren moeten daarbij zien uit te vinden wat de dierverzorgers van ze willen: een uitdagende taak! Inmiddels begrijpen verschillende dieren bijvoorbeeld het commando ‘turn’. Zij draaien zich dan op hun rug, zodat de verzorger hun buik kan bekijken. Door regelmatig een spelletje aan te bieden en gezondheidstrainingen te doen, houden de dierverzorgers de dieren actief. Alles komt op deze dag tegelijk aan bod. De dierverzorgers maken er een klein feestje van en de zeehonden doen vrolijk mee.
Al zijn sommige zeehonden toch wel kieskeurig op hun visje.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button