Den HelderMaritiemPolitiek

Vijftien miljoen extra voor Port of Den Helder

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder wil de komende tien jaar jaarlijks 1,5 miljoen euro extra aan Port of Den Helder geven. Dat is volgens wethouder Chris de Koning nodig voor het uitoefenen van de publieke taken en de kapitaallasten van investeringen in de openbare ruimte. De noodzaak voor meer geld is gebleken uit gesprekken tussen de gemeente en het havenbedrijf, naar aanleiding van het door de gemeenteraad ingestelde onderzoeksrapport.

De vraag om meer geld komt niet onverwachts. In de jaarstukken van Port of Den Helder schreef het bedrijf al dat er waarschijnlijk weer bij de aandeelhouder aangeklopt moest worden. Die aandeelhouder is de gemeente. Ook bleek uit het rapport dat onderzoeksbureau Panteia heeft opgesteld dat de haven tot 2030 nog eens 17 tot 25 miljoen euro verlies zou draaien. “De komende tien jaar wordt erg zwaar voor de haven”, zo zei toenmalig PvdA fractievoorzitter Pieter Blank over de uitkomsten van het rapport. De opkomst van offshore-wind en de waterstofeconomie biedt wel hoop voor de toekomst.

Hoewel het havenbedrijf vorig jaar onverwachts zwarte cijfers schreef is de grote opgave, het onderhoud van de haveninfrastructuur, nog lang niet opgelost. In het rapport van Panteia stond dat het nog wel eens tien jaar zou kunnen duren voordat de financiële vooruitzichten positief worden. De onderzoekers deden daarvoor ook een aantal aanbevelingen, zoals het onderbrengen van de exploitatie van Kooyhaven bij een ander ontwikkelbedrijf. De focus moet volgens Panteia volledig komen te liggen op het uitbreiden van de offshore-wind economie. Het college, de gemeenteraad en Port of Den Helder zelf waren echter niet enthousiast over dat idee. Daarnaast zou de Moormanbrug verplaats moeten worden. De onderzoekers adviseerde ook dat de provincie als aandeelhouder aangetrokken moest worden. Begin 2023 komt het college met een bedrijfsplan en een visiedocument voor de lange termijn.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button