Wieringerwerf – Tientallen ondernemers uit Hollands Kroon zijn dinsdag bijeen gekomen bij het veiligheidsgebouw in Wieringerwerf. Daar organiseerde het Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH) en de Ondernemers Federatie Hollands Kroon (OFHK) namelijk een voorlichtingsavond. Centraal stond het herkennen en vinden van oplossingen tegen criminaliteit.
De ondernemers werden aan de Medemblikkerweg warm ontvangen met een avondmaal. Nadat zij die hadden genutigd, was het woord aan burgemeester Rian van Dam. Zij leidde de avond in met een praatje waarin zij het belang van deze bijeenkomst aanstipte. “De titel van de avond is ‘Criminaliteit; je ziet het pas als je het door hebt'”, vertelde van Dam. “Zo is het ook echt. Er zijn zoveel gevallen dat er iets van criminaliteit wordt gepleegd en dat je dat dan gewoon niet herkend hebt. Het begint door het met elkaar over te hebben.”
Na de officiële opening was het tijd voor een presentatie van Platform Veilig Ondernemen. Josefien Hofstede en Fokko Mellema lichtten de aanwezigen allereerst in met een presentatie over ondermijning. Bij ondermijning maken criminelen voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Zo noemde Mellema als voorbeeld dat criminelen op chatdienst Telegram een APK-keuring aanbieden waar auto’s zogenaamd zonder problemen door de keuring kunnen zonder dat deze naar de garage hoeft.
Onderbuikgevoel
Hofstede en Mellema gingen na de introductie van het hoofdonderwerp in op wat je tegen ondermijning kunt doen. “Luister naar je onderbuikgevoel. Als je bijvoorbeeld op je bedrijventerrein het gevoel hebt dat daar iets gebeurt wat niet klopt, probeer dat dan te verifiëren in je omgeving. Kijk of anderen dat ook opvalt.” Verder vertelde Mellema wat criminelen allemaal nodig hebben om tot hun misdaad te komen, zoals een vervoersmiddel, communicatiemiddel en mensen die hun willen helpen. Eén van de aanwezige ondernemers vertelde zo dat hij ooit door een crimineel benaderd is om drugs te vervoeren in zijn busje. “Dat heb ik uiteraard niet gedaan en daar ben ik tot op de dag van vandaag heel blij mee.”
Ook waren een aantal mankrachten van de politie aanwezig op de informatiebijeenkomst. Zij hadden een aanvulling op het verhaal van Hofstede en Mellema: “Als er iets in je omgeving verandert ten opzichte van de periode daarvoor, dan moet je gaan nadenken waarom dat zo is. Als het licht bijvoorbeeld elke keer op een ander moment aangaat.”
Soorten ondermijning
Ondermijning komt in verschillende vormen voor. Zo bestaat er ondermijning in het drugscircuit, maar ook binnen bijvoorbeeld motorclubs en prostitutie. Volgens Mellema is het te herkennen aan onder meer grote bedragen contant geld en dure sieraden en auto’s. Een drugslab kan ook geroken worden; het is een kenmerkende anijsgeur. De ondernemers kregen allemaal de kans om dit te ruiken via blaadjes die zij uitgedeeld kregen.
Het tweede onderdeel van de presentatie bestond uit het onderwerp cybercrime. De ondernemers werden onder meer attent gemaakt op het uitvoeren van de laatste updates aan hun systemen en apparaten. Ook werd aangeraden twee-factor-authenticatie in te stellen en gebruik te maken van een password manager. Hofstede vertelde dat alleen dat niet genoeg is: “De mens is de zwakste schakel bij cybercrime. Klik niet zomaar op een link.” Ook had PVO een quizje gemaakt, waarmee de aanwezigen neppe Bitcoins konden winnen. Aan het einde van de quiz werd als grapje iedereen met een Bitcoin het bedrag van € 26.000 gevraagd te betalen. Eén van de voorkomende vormen van ondermijning.
Rondleidingen
Na de presentatie werd de groep ondernemers twee rondleidingen aangeboden. De eerste bracht hen naar een nagebouwd drugslab, neergezet in de brandweerkazarne. Iemand die veel wist van het ontmantelen van drugslabs gaf een presentatie over hoe drugscriminelen te werk gaan en de gevaren die daarbij komen kijken. Zo was er een hennepkwekerij nagebouwd en werd verteld hoeveel geld daarin omgaat. De andere rondleiding vond plaats bij de brandweer. Brandweerman de Caluwé vertelde hoe een dagelijkse dienst eruitziet en wat er wordt gedaan bij een brandmelding. Vervolgens kregen de aanwezigen buiten de kans om een brandweerwagen te bewonderen.