Regio NoordkopTexel

Documentaire over Texels Walvisvaardershuisje op Regio Noordkop TV

Texel – Regio Noordkop TV brengt donderdag een documentaire over ’t WavisvaardersHuisje op Texel in de huiskamer. De etnografische documentaire vertelt hoe ‘t Walvisvaarders Huisje op Texel cultureel erfgoed werd.

De documentaire is onderdeel van Pericles, een Europees project dat beoogt cultureel erfgoed langs de kustlijnen van Europa veilig te stellen. Binnen dit project werkt de Wageningse Universiteit samen met andere Europese universiteiten werkt aan duurzaam beheer van cultureel erfgoed van zee- en kustgebieden.

De film reconstrueert hoe twee individuele zoektochten naar het verhaal achter het Texelse Walvisvaardershuisje samenkomen. Aan het woord komen Annetje Capitain-Bendien, de huidige eigenaar, en
Ineke Vonk, historica en vissersvrouw. Uit hun verhalen is op te maken dat het huisje met de oude bedsteden en blauwe tegels niet een loodshuisje was, zoals altijd gedacht maar bewoond is geweest door de walvisvaarders Claas Daalder en Simon Walig. Inmiddels worden wekelijks rondleidingen gegeven in het huisje en maken de twee vertellers deel uit van het Texels museumoverleg.

De documentaire is donderdag 5 november te zien om 11.00, 15.00, 19.00 en 21.00 uur en maakt komend weekeinde deel uit van het Regio Noordkop Weekoverzicht. Regio Noordkop TV is bij vrijwel alle digitale aanbieders te bekijken. Klik hier voor alle frequenties.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button