Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

College ziet voldoende aanleiding om Tuindorpschool monument te maken

Den Helder – De erfgoedwaarden van het pand van de voormalige Tuindorpschool, waar nu basisschool Floriant gevestigd is, zijn dusdanig hoog dat een aanwijzing tot gemeentelijk monument passend zou zijn, zo oordeelt het college B&W. Behoorlijk Bestuur diende tijdens de behandeling van de kadernota in juli een motie in waarmee het college werd opgedragen om een onderzoek uit te voeren. De klokkentoren van het pand is volgens de partij beeldbepalend en moet worden behouden.

Het aanstellen van een pand als gemeentelijk monument geeft bepaalde garanties over het behoud van het erfgoed. Er mogen niet zomaar aanpassing worden gedaan en er bestaat in die zin een soort zorgplicht. Volgens wethouder Heleen Keur worden de precieze voorwaarden in goed overleg met Stichting Meerwerf, juridisch eigenaar van het gebouw, vastgesteld. De organisatie moet zelf ook instemmen met de aanwijzing als monument, maar volgens Keur zijn de eerste gesprekken positief. Eigenaren van panden vinden de erkenning van de waarde van hun erfgoed vaak mooi, al brengt het ook verantwoordelijkheden en kosten met zich mee.

Financiering
Om dit op te vangen kan er door de stichting aanspraak worden gemaakt op financiële middelen, al zijn er bij gemeentelijke monumenten weinig opties wat betreft subsidies. De provincie en het Nationaal Restauratiefonds bieden op dit moment enkel subsidies aan in vorm van een lening. Wel vindt het college het passend om aan de monumentale scholen in Den Helder een extra bijdrage beschikbaar te stellen. Volgens Pieter Kos, de wethouder die zich bezighoudt met de huisvesting van onderwijsinstellingen binnen de gemeente, is hiervoor ruimte in het Huisvestingsplan Onderwijs. Momenteel wordt de klokkentoren van de oude Tuindorpschool onderhouden door vrijwilligers.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: