Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

College verwacht vrijstelling stikstofberekening voor kleine evenementen

Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder nam woensdagavond unaniem een motie aan waarmee het college wordt opgedragen organisatoren van evenementen te gaan helpen bij het uitvoeren van de verplichte stikstofberekening. Het CDA, initiatiefnemer van de motie, vindt de procedure te complex en kostbaar. In een reactie zei wethouder Petra Bais dat er op dit moment overleg wordt gevoerd met de Omgevingsdienst en dat het waarschijnlijk is dat kleine evenementen een vrijstelling krijgen van de stikstofberekening. In de praktijk gaat dat om ongeveer tachtig procent van de evenementen.

Een stikstofberekening is verplicht wanneer een evenement binnen een straal van 25 kilometer van een Natura 2000 gebied plaatsvindt. In Den Helder betekent dat concreet dat er voor ieder evenement zo’n berekening moet komen. Iedere plek binnen de gemeente ligt immers op zo’n afstand van een natuurgebied. De zogenaamde ‘Aerius rekentool’ moet dan worden ingevuld. De Omgevingsdienst beoordeelt de berekening. Een te complex en in sommige gevallen duur proces, zo vindt de voltallige Helderse gemeenteraad. Het college wordt via een motie onder andere opgedragen om een aanspreekpunt binnen de gemeente in te stellen. Organisatoren van evenementen kunnen daar aankloppen met vragen.

Een deel van het probleem kan op korte termijn worden opgelost, zegt wethouder Bais. Op donderdag 3 november, de dag na de raadsvergadering, stond er een overleg met de Omgevingsdienst op de planning. Daarin stond ook de stikstofberekening bij evenementen op de agenda. Volgens de wethouder is het voornemen om een kwijtschelding in te stellen voor kleinschalige evenementen. In de praktijk zouden initiatiefnemers in tachtig procent van de gevallen dan geen stikstofberekening meer hoeven te maken. Het college komt terug op de uitkomst van het overleg.

Stikstof en woningbouw
Het gesprek over de evenementenvergunningen kwam op dezelfde dag dat de Raad van State een streep trok door de bouwvrijstelling. Sinds 2019 was er voor veel bouwprojecten geen stikstoftoets meer nodig. Met het nieuwe besluit door de rechter komen landelijk alle woningbouwambities op losse schroeven te staan. Volgens Bais slaat het nieuws in als een bom en zijn de effecten niet te overzien. Het is dan ook nog niet inzichtelijk wat de gevolgen zijn voor Den Helder. Wanneer daar meer duidelijkheid over is laat het college dat weten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Hoe zit het met de stikstof uitstoot van de Teso boot en al die duizenden auto’s die door Den Helder komen op weg naar die boot .En alle stikstof die wordt uitgestoten wanner Den Helder weleens helemaal vaststaat door Teso verkeer ?

Back to top button
%d bloggers liken dit: