Den HelderPolitiek

Geen precariobelasting meer in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Op initiatief van de VVD heeft de gemeente Den Helder woensdagavond de precariobelasting afgeschaft. Precario is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond, die bijvoorbeeld wordt betaald door ondernemers met een terras, lichtreclame of luifels. De partij van fractievoorzitter Henriëtte Weerstand-Slot wil met het afschaffen vooral het mkb tegemoet komen.

In de concept begroting ging het Helderse college uit van een jaarlijkse belastingopbrengst van €44.000,- aan precario. Dat is volgens de VVD niet nodig en het afschaffen biedt een mooie kans om de actuele lastenverzwaring, bijvoorbeeld door stijgende energiekosten, bij de ondernemers te verzachten. De gemeente kan maar beperkt iets doen, maar moet volgens de VVD alle mogelijkheden dan ook aanpakken. Vooral het mkb heeft het moeilijk: “We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen”, zo staat in het door de VVD ingediende amendement.

Het amendement werd aangenomen met tegenstemmen van D66 en Fractie Bazen. Verantwoordelijk wethouder Pieter Kos zei over de afschaffing van de precario dat daarmee ook voor de gemeente de mogelijkheid vervalt om te sturen op het gebruik van de openbare ruimte. Omdat zaken belastingplichtig zijn heeft het college er zicht op. Met goedkeuring van de gemeenteraad heeft het college toegezegd aan het einde van dit jaar nog met een nieuw voorstel te komen. Het afschaffen van de precariobelasting gaat vervolgens vanaf 1 januari 2023 in.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button