Den HelderVideo

Logeerhuis de Perenboom biedt een plek voor kinderen met een beperking (Video)

Julianadorp – Voor elk kind is een logeerpartij een spannende belevenis. Voor kinderen met een beperking is uit logeren gaan echter niet altijd even makkelijk. Daarom opende ’s Heeren Loo Logeerhuis Perenboom op zorgterrein Noorderhaven, waar kinderen met een meervoudige beperking kunnen komen logeren.

Het logeerhuis is speciaal ingericht om adequate zorg te bieden aan kinderen met een meervoudige beperking. Deze groep heeft een hoge zorgbehoefte, en ’s Heeren Loo verwacht met het expertise dat zij in huis hebben de kinderen een fijne ervaring te kunnen bieden. “De kinderen mogen komen logeren van vrijdag tot en met maandag”, vertelt Fannie Schepers. Als manager zorg heeft zij, samen met haar collega’s, het logeerhuis gerealiseerd. “Kinderen zijn een heel weekeind bij ons, en wij helpen ze heel de dag door met de verzorging. We proberen de kinderen zo zelfstandig mogelijk te laten zijn, en wij ondersteunen waar het ze zelf niet lukt”.

Regiodirecteur Rianne Waanders zag de behoefte om een logeerhuis toenemen bij ouders. Na een aantal jaar van plannen is deze er dan ook gekomen. “De kinderen kunnen er hier even uit om een leuk weekeind te hebben, en we denken op deze manier een goede aanvulling te geven op de zorg die we al bieden voor de doelgroep kinderen en jeugd.” Het logeerhuis is er dan niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun ouders.

Logeerhuis biedt ouders ademruimte
Daar de zorg voor een kind met een meervoudige beperking een flinke stempel kan drukken op het dagelijkse gezinsleven, biedt het logeerhuis ouders de mogelijkheid om zich te richten op elkaar of andere kinderen in het gezin. “Wanneer je een kind krijgt met een ernstig meervoudige beperking, dan zet dat toch even je leven op zijn kop”, aldus Waanders. Veel ouders willen hun kind zo lang mogelijk thuis laten wonen, maar op den duur kan dit lastig zijn. De zorg bij ’s Heeren Loo wordt dan ook een manier aangeboden waarbij kinderen zo veel mogelijk in het gezin wonen, tenzij dit niet anders kan. Waanders noemt het logeerhuis dan ook een goede tussenoplossing: “Het helpt om de thuissituatie te ontlasten zodat mensen even op adem kunnen komen, en daarna weer verder kunnen.”

Op het moment van de opening is het logeerhuis al vier weekeinden open geweest voor bezoekers. Ouders nu al graag gebruik van de voorziening. Voor hen is het een kans om even minder te hoeven zorgen, terwijl zij er gerust op kunnen zijn dat hun kinderen goed begeleid worden. “Mijn zoon hier achterlaten was toch wel een beetje gek”, verteld een vader. “Gelukkig hadden we een appgroep, waar we regelmatig even konden vragen hoe het ging”. Ook activiteiten ondernemen met de rest van het gezin wordt zo makkelijker. Een andere ouder vertelt: “Ik heb nog twee zoons, en nu kunnen we ook met hun wat leuke dingen gaan doen. Mijn zoon heeft de zorg die hij nodig heeft, en wij kunnen een dagje weg.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button