Uitgaan

Marinemuseum organiseert in november ‘Museum Vol Verhalen’

Advertentie:

Den Helder – Het Marinemuseum in Den Helder organiseert in de maand november ‘Museum Vol Verhalen’. Het museum biedt onder meer verdiepende lezingen, persoonlijke verhalen en theatervoorstellingen aan. Zo vertellen oud opvarenden van onderzeeboot Tonijn alles over hun ervaringen aan boord, vertelt een oud-officier en Commandant der Mijnendienst bij de Koninklijke Marine over zijn diensttijd en leren bezoekers meer over etiquette en seinvlaggen. De conservatoren van het museum nemen de gasten mee in verschillende onderwerpen.

Het eerste thema is ‘Zeehelden in Beeld’. In dienst van het vaderland voeren ze het zeegat uit om te vechten tegen de Spanjaarden, Portugezen, Engelse en Fransen. Aan boord van zwaarbewapende schepen, klaar om de strijd aan te gaan. Als alles goed ging volgde er een klinkende overwinning en in het slechtste geval een smadelijke nederlaag. Een risicovol beroep dat de naam ‘zeeheld’ droeg. Conservator Graddy Boven vertelt in ’t Torentje alles over deze onbevreesde mannen, die soms eigenwijs en roekeloos waren, maar veelal op handen werden gedragen door de bevolking.

Ook wordt ‘Zeeslagen op tafel: het Jane Naval War Game’ verteld. Ieder jaar geeft de Britse Jane Corporation het boek All the world’s fighting ships uit, een overzicht van alle marineschepen ter wereld. Het eerste deel stamt uit 1898 en de jaaroverzichten zijn sindsdien een must have voor iedere marine. Minder bekend is dat de auteur van de eerste reeksen, Fred T. Jane, het boek had opgesteld als naslagwerk voor een spel: Het Jane Naval War Game. Over de hele wereld speelden marineofficieren dit spel, maar vandaag de dag bestaan er nog maar twee complete exemplaren. Het spel van het Marinemuseum staat centraal in de tentoonstelling Navy Games, en conservator Leon Homburg vertelt er alles over.

Volledige programma
Het volledige programma is terug te vinden op de website van het Marinemuseum. De activiteiten worden aangeboden aan alle bezoekers van het museum, er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Het Marinemuseum in Den Helder is de plek waar bezoekers de marine echt beleven. Stap aan boord van onze museumschepen en leer door de interactieve tentoonstellingen meer over de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Kijk voor meer informatie op www.marinemuseum.nl of volg ons op Facebook en Instagram.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button