Hollands Kroon

Buurtbussen gaan weer rijden

De Helder – De buurtbussen in Noord-Holland Noord kunnen begin volgend jaar weer gaan rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering. Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond, dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion laat daarom nu alle buurtbussen ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Dit is goed nieuws voor de reizigers en voor de buurtbusverenigingen. Ik weet dat veel buurtbuschauffeurs staan te popelen om weer te mogen rijden. Dat verdient respect.”

De buurtbusverenigingen bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion op zie de website van Connexxion. De buurtbussen staan later ook in de reisplanners.

Extra vervoersaanbod
Buurtbussen rijden al jaren als extra OV-dienst, naast het reguliere busvervoer door Connexxion. In totaal telt de provincie Noord-Holland 10 buurtbusverenigingen, die met negentien buurtbussen op vrijwillige basis twaalf buurtbuslijnen verzorgen. In 2019 vervoerden de buurtbussen, dankzij de enthousiaste inzet van honderden vrijwilligers, ongeveer 220.000 personen. De provincie financiert de buurtbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button