Sport

Den Helder Suns kan Leiden niet verrassen

Den Helder – Op de een of andere manier ligt het spelen van wedstrijden in de Helderse Sporthal Sportlaan Zorg en Zekerheid Leiden niet zo. Dat was donderdagavond net zo. De Leidse ploeg kwam pas laat in de wedstrijd op stoom, maar daarna was het ook meteen afgelopen voor Den Helder Suns. Een 20-2 run van de Leidse ploeg, ingezet door een dunk van de vrijwel onzichtbare Asbjørn Midtgaard. Van 57-59 werd het in vijf minuten tijd 59-79. Dat was genoeg om een 63-82 overwinning mee naar Leiden te nemen.

Nadat de goedheiligman de Tip-off had verzorgd, namen de startende vijf van de Suns brutaal de voorsprong. Jhonathan Dunn tekende voor de eerste negen Leidse punten en zijn drietje na een steal van Marijn Ververs bezorgde de Leidse ploeg de eerste voorsprong: 8-9. Dankzij driepunters van Ben Kovac en Mickey Kolhorn namen de Suns de leiding over om het eerste kwart met een 17-15 voorsprong af te sluiten.

De Suns wisten niet te winnen van ZZ Leiden (foto: Patrick Vischschraper).
Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met twee keer een and-1 voor Worthy de Jong, maar had halverwege het kwart wel een time-out van Geert Hammink nodig om wakker geschud te worden. Den Helder was immers uitgelopen naar een 29-24 voorsprong. Vijf punten op rij van de bezoekers binnen anderhalve minuut de opgelopen schade. De Jong sloot het kwart opnieuw met een and-1 af, waardoor de Leidse ploeg met een 34-37 de kleedkamer kon opzoeken.

Time-outs
Na de pauze moest de Helderse coach Peter van Noord binnen drie minuten, bij een 36-45 stand, naar een time-out grijpen. Met succes, want vervolgens kreeg Zorg en Zekerheid Leiden een 12-2 run om de oren: 48-47. Dit keer trok Maarten Bouwknecht de zaken met een driepunter en twee rake vrije worpen recht. Den Helder bleef in de buurt, maar de Leidse ploeg sloot het kwart met een 52-55 voorsprong af. Het verschil tussen de Den Helder Suns en de huidige landskampioen bleef dus drie punten.

In het derde kwart gaf een technische fout van coach Hammink de Suns nog wat hoop. Kolhorn zorgde na drie aanvallende rebounds van de Suns voor de aansluiting: 55-57. Na heen en weer scores van Midtgaard en David Idada was de marge nog steeds twee punten. Totdat Midtgaard verwoestend uithaalde. Binnen een minuut was het verschil na een driepunter van Bouwknecht en een spectaculaire doordunk van Dunn weer boven de 10 punten gekomen: 57-68. Een drietje van topscorer Dunn (22 punten) zorgde voor het grootste verschil in de wedstrijd (61-82). Aan de hand van twee vrije worpen van Nick Thran werd het uiteindelijk 63-82.

Topscorers Den Helder Suns:
Ben Kovac 16 punten
Nick Thran 11 punten
Topscorers Leiden:
Luuk Van Bree 17 punten
Worthy De Jong 14 punten

Zaterdag 18 december is de volgende thuiswedstrijd voor de Suns. Basketbal Academie Limburg is dan de tegenstander.