Noord-Holland

Prijs goedkoop drinkwater in Noord-Holland stijgt in 2023 met bijna 30%

Velserbroek – Alle inwoners, bedrijven en instellingen in de Kop van Noord-Holland zullen het kleine verschil wellicht gaan merken op hun rekening. De tarieven voor huishoudens en zakelijk voor drinkwater stijgen met 36 eurocent per 1000 liter. Op jaarbasis gaat het voor een huishouden daarmee gelukkig slechts nog om enkele tientallen euro’s.

De prijs van drinkwater stijgt door flink hogere kosten voor energie, grondstoffen en materialen. Energie is nodig voor onder meer het zuiveren en verdelen van drinkwater. Daarnaast investeert PWN de komende jaren flink in haar productielocaties en infrastructuur. Dit om de kwaliteit en de beschikbaarheid van drinkwater in de toekomst te kunnen garanderen. Daarbij gaat het om investeringen in uitbreiding van capaciteit en in het onderhoud van het leidingnet.

Er gaat een wereld schuil achter de kraan. In Nederland gebruiken wij per persoon gemiddeld 120 liter drinkwater per dag. Per jaar is dat ongeveer 44 m3 (44.000 liter). Op donderdag 24 november heeft PWN de nieuwe drinkwatertarieven voor 2023 vastgesteld. Voordat ons drinkwater uit de kraan stroomt, gaat er een uitgebreid zuiveringsproces en een omvangrijk drinkwatertransport aan vooraf. De Provincie Noord-Holland is 100% aandeelhouder van het waterleidingbedrijf.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button