Cultuur/NatuurUitgaan

Geweld thuis: Het kan iedereen overkomen

Wieringerwerf – Theatergroep Kei-hart timmert al enige tijd aan de weg met hun voorstelling BREEK. Maandag 10 februari 19.30 uur spelen zij in de gemeente Hollands Kroon. Het optreden vindt plaats in de Cultuurschuur te Wieringerwerf. De voorstelling wordt door het publiek omschreven als: “Echt, ontroerend, indrukwekkend, zonder oordeel, soms heftig, maar toch luchtig gespeeld”.

De medewerkers van Kei-hart weten uit ervaring hoe schadelijk trauma’s van huiselijk geweld kunnen zijn. Door met de voorstelling het onderwerp open te breken en bespreekbaar te maken, geven ze inzicht in mogelijke oorzaken en oplossingen.

Durf te breken
Jaarlijks krijgen meer dan 119.000 jongeren te maken met geweld thuis. Dit zijn de cijfers die bekend zijn, maar waarschijnlijk ligt het aantal nog veel hoger. Veel geweld blijft nog geheim. “Jongeren zijn flexibel en loyaal, maar ook kwetsbaar. De onzichtbare littekens zitten vaak dieper dan gedacht en hebben gevolgen voor de rest van hun leven. Hoe eerder de vicieuze cirkel van geweld doorbroken wordt, hoe beter”, zegt Gea Romar, initiatiefneemster van dit project en leerkracht in het basisonderwijs.

BREEK is geschikt voor iedereen, vanaf 10 jaar, die al dan niet persoonlijk met dit onderwerp te maken heeft. Ook zorgprofessionals vanuit bijvoorbeeld de kraam- en jeugdzorg, het basis- en voortgezet onderwijs, zorgopleidingen en de gemeente hebben aangegeven de voorstelling zeer waardevol te vinden bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

De op waarheid gebaseerde voorstelling is een vloeiend geheel opgebouwd uit losse scènes. Huiselijk geweld komt namelijk op veel verschillende manieren voor. Door de acteurs wisselende rollen te laten spelen wordt aangegeven dat iedereen te maken kan krijgen met geweld thuis. Dit kan zijn als slachtoffer, dader, getuige of als omstander. “Je bent niet de enige en je staat er niet alleen voor”, aldus Gea.

Lesmateriaal
Voor scholen wordt gratis lesmateriaal en hulpverlening geboden die onlosmakelijk verbonden zijn met de voorstelling. Gea voegt toe: “Wij werken samen met diverse jeugdzorgorganisaties en zorgen er altijd voor dat iedereen die vragen heeft of hulp nodig heeft weet bij ze terecht kunnen.” Eerst zelf de voorstelling bekijken en in gesprek met medewerkers van Kei-hart? Dat kan tijdens de gratis open avond in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Reserveren gewenst. Meer informatie, reserveringen of boekingen mail naar info@kei-hart.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button