Den HelderPolitiek

Geen garantie op veiligheid rond station Zuid

Den Helder – De gemeente Den Helder kan geen garantie op veiligheid afgeven en dus ook niet voor het gebied rondom station Zuid. Dat schrijft het college in antwoord op vragen, gesteld door de fracties van Beter voor Den Helder en het CDA.

De vragen kwamen na onder meer een melding van een aanranding. Het college bevestigt die melding, maar stelt ook dat er bij de politie geen aangifte is gedaan. Camera’s in het tunneltje of elders op het station komen er niet. “ProRail heeft aangegeven dat zij naar aanleiding van de proef in 2019 geen camera’s plaatsen op basis van het veiligheidsbeeld op station Zuid. In het veiligheidsbeeld is onvoldoende veranderd. De cijfers van de politie en gemeente bevestigen dit beeld.”

“Er is een gebrek aan overzicht rondom station Zuid waardoor het koud, kil en onveilig overkomt”, zo schrijft het college. “In de landelijke enquêtes eindigt station Zuid hierdoor ook standaard laag, terwijl de veiligheidscijfers dat niet bevestigen. Het gaat hierbij om onveiligheidsgevoel in plaats van onveiligheid. Onveiligheidsgevoel kun je niet met handhaving en camera’s alleen oplossen, hiervoor is een breder kader noodzakelijk.”

Overlast
Bij de gemeente zijn in 2020 in totaal acht meldingen van overlast op station Zuid binnengekomen. Een melding bij de gemeente betrof een aanranding en die is na overleg met de melder opgepakt. In Den Helder zijn in 2020 in totaal 16.763 meldingen en incidenten geregistreerd bij de politie. Daarvan zijn 86 registraties rondom station Zuid, inclusief de aanloopgebieden en parkeerterreinen. De belangrijkste zijn daarbij fietsendiefstallen (23), verkeerszaken (10), verdachte situaties (11) en overige meldingen (18).

“In het eerste kwartaal van 2020 hebben we in Den Helder een piek gehad van geweldsincidenten”, aldus het college. “Hierover heeft de burgemeester met de raad gesproken in de raadsvergadering van 24 februari 2020. Een aantal van de incidenten uit deze piek, onder meer twee maal een straatroof en een vechtpartij, hebben plaatsgevonden op station Zuid.”

“In Het Lokaal Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 hebben we afgesproken dat we de signalen en incidenten monitoren en cijfers en beeld duiden om vervolgens de regie te pakken. Gezamenlijk met de politie bespreken we elke twee weken het veiligheidsbeeld en apart alle kwetsbare incidenten. Vervolgens bekijken we gezamenlijk welke (bestuurlijke) interventies noodzakelijk zijn. Hierbij zijn extra controles en straks mobiele camerabewaking middelen die ingezet kunnen worden, maar altijd samen met andere interventies gericht op de personen of doelgroep.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Tip …mischien moeten de geleerde er zelf avonds staan in donkere periode avonden als vrouw !!!!

Back to top button
%d bloggers liken dit: