Defensie

NAVO vlootverband op havenbezoek in Den Helder

Den Helder – Een NAVO-vlootverband heeft deze week voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven geruimd. Het gaat om explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Komend weekend ligt de vloot in Den Helder.

Nog dagelijks vormen oude zeemijnen en vliegtuigbommen een gevaar voor de scheepvaart, visserij en natuur. De Mijnendienst van de Koninklijke Marine is dan ook voortdurend bezig deze op te sporen en te vernietigen. Afgelopen dagen kregen ze hulp van drie mijnenbestrijdingsvaartuigen uit België, Duitsland en Estland, die de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) vormen. Het vlootverband staat sinds 14 januari voor 6 maanden onder leiding van de Nederlandse kapitein-luitenant-ter-zee Jan Wijchers. “Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we veel werk kunnen doen. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de veiligheid op zee”, aldus Wijchers.

Afgelopen maandag vond de Belgische mijnenjager BNS Lobelia ook een oud kanon voor de Belgische kust. Het was alleen te zwaar om boven water te krijgen voor. “Het is altijd weer een verrassing wat je vindt. De zee geeft zo nu en dan een geheim prijs”, vertelt Frédéric Boulanger, commandant van de Lobelia.

Havenbezoek
Vrijdag doet het vlootverband voor het weekend marinehaven Den Helder aan. Vanwege corona mogen de bemanningsleden het terrein niet verlaten. Maandag hervatten ze hun werkzaamheden eerst op de Noordzee om vervolgens richting de Oostzee te varen.

Dan sluit ook de mijnenjager HMS Blyth uit Groot-Brittannië aan. Later dit jaar maakt ook de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee voor 3 maanden deel uit van SNMCMG 1. Net als de Belgische mijnenjager BNS Crocus, die BNS Lobelia aflost.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Jammer dat de mannen de wal niet opmogen; ze doen goed werk en hebben rcht op een soort van ventier

    1. er is helemaal niets te doen aan de wal, ze hebben meer vertier op het haventerrein dan in onze verlaten stad, het enige wat ik in de straten nog mis is tumbleweed…..

Back to top button
%d bloggers liken dit: