Politiek

Behoorlijk Bestuur wil transparantie over ontwikkelingen hotel De Kleine Werf

Advertentie:

Den Helder – “Ja, er zijn exploitanten die interesse hebben getoond in de exploitatie van een hotel op Willemsoord.” Dat zei wethouder Michiel Wouters bij de bespreking van de Horecavisie in de vergadering van de raadscommissie bestuur en middelen op maandag 4 december. Wie dat zijn, kan op dit moment nog niet gedeeld worden, voegde hij toe. Hiermee beantwoordde Wouters de vragen die Ron van Wamel (Behoorlijk Bestuur) stelde, maar de fractie van Van Wamel neemt geen genoegen met deze antwoorden.

Naar aanleiding van de beantwoording van de wethouder dient Behoorlijk Bestuur schriftelijke vragen in over de recente ontwikkelingen rondom het project De Kleine Werf, de naam van het hotel dat op Willemsoord moet komen. De fractie vraagt nogmaals wie de geïnteresseerde partijen voor de exploitatie van het hotel en/of horeca binnen De Kleine Werf zijn. “Dit antwoord kan desnoods onder vertrouwelijke inzage voor raadsleden worden gegeven”, stelt BB voor. Reden dat Behoorlijk Bestuur dit wil weten, is onder meer om te controleren of het proces van selectie transparant en open is geweest.

Op stoel van ondernemer
De fractie vindt dat het college in het geval van De Kleine Werf (teveel) op de stoel van de ondernemer is gaan zitten. “In de normale gang van zaken zijn het ondernemers die initiatieven nemen, van idee tot realisatie, in nauwe samenwerking met relevante stakeholders. Echter, in het geval van De Kleine Werf lijkt het college een ongebruikelijk proactieve rol te hebben aangenomen.” Fractievoorzitter Hamerslag stelt dat het college beslissingen neemt die gewoonlijk in het domein van ondernemers liggen, zoals het uitvoeren van een marktonderzoek.

Daarom vraagt Behoorlijk Bestuur nu aan het college wie verantwoordelijk is voor de bouw en financiering van De Kleine Werf. Ook wil de fractie weten welke kosten reeds gemaakt zijn voor onderzoek, vergunningen, bestemmingsplanwijzigingen en ontwerptekeningen en of deze kosten in rekening worden gebracht bij de ondernemer(s) die het hotel gaan exploiteren als deze daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Tegen adviezen in
Ook vraagt BB zich af waarom het college tegen het negatieve advies van de oud-directeur van Willemsoord over De Kleine Werf ingaat. Bij haar vertrek raadde Ariane Hoog het bouwen van een hotel op Willemsoord namelijk af. Zij waarschuwde voor het toevoegen van nieuwe functies aan het terrein en benadrukte dat rekening moet worden gehouden met de wensen van verschillende huurders.

Dat niet alle huurders op Willemsoord de komst van hotel De Kleine Werf zien zitten, werd ook duidelijk tijdens de raadscommissie op 4 december. Aan het begin van de vergadering sprak Piet van Doesburg de commissieleden toe namens Jachtwerf Willemsoord, huurder van de gebouwen 41 en 56. Hij stelde dat de bouw van De Kleine Werf conflicteert met de gemaakte afspraken over camperstaanplaatsen grenzend aan de jachthaven, omdat de komst van het hotel betekent dat de camperplaatsen (deels) verwijderd worden.

Wethouder Wouters benadrukte in zijn reactie dat de camperplaatsen als tijdelijk zijn aangemerkt. Ook benadrukte Wouters dat zowel de discussie over de camperstaanplaatsen als de komst van De Kleine Werf los staat van de Horecavisie, die ter bespreking lag. Toch domineerden de zorgen omtrent de mogelijke bouw van een hotel op Willemsoord de vergadering en heeft het college de opdracht gekregen De Kleine Werf uit de Horecavisie te halen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Het zal nooit wat worden daar met de horeca en wie zal daar gaan overnachten? En dan te bedenken wat te doen aan de draaiende generatoren van de offshore schepen? Denken onze bestuursleden dat de offshore bedrijven blijven als het geproduceerd geluid moet worden beperkt. Het is een 24 uurs bedrijf…

    1. Gemeente heeft nog niets geleerd van de klaagzang van de Boatex bewoners.

  2. Martien

    Het zou zo maar eens kunnen dat Ariane Hoog het veld heeft moeten ruimen vanwege haar negatieve advies over het realiseren van De Kleine Werf op Willemsoord.

  3. Op Willemsoord is overdag geen parkeerplek meer vrij sinds het gemeentehuis daar zit. En dan willen ze er nog een hotel neerzetten? Waar moeten de gasten dan hun auto neerzetten? Iemand die in een hotel overnacht heeft bagage bij zich en wil graag dichtbij parkeren, dat kan dus niet. Want door de bouw van een hotel verdwijnen er parkeerplaatsen dus de parkeerdruk wordt nog verder verhoogd. Maar het blijft een rare gang van zaken. Een Wouters die achter de schermen schijnbaar al bezig is met de realisatie van het hotel en al een gegadigde heeft voor de exploitatie. Lijkt een duister zaakje.

Wellicht ook interessant

Back to top button