GR2022DHVideo

Verkiezingen gemeenteraad: Den Helder heeft 15 deelnemende partijen (video)

Den Helder – Maar liefst vijftien partijen doen dit jaar mee aan de Helderse gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau maakte vrijdagochtend bekend dat ook de nieuwe partijen zijn goedgekeurd. Dat zijn Samen Actief Sr., Helders Geluid, Helder Onafhankelijk en Hart voor Vrijheid. De verkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart.

Nadat burgemeester Jan de Boer had gemeld dat alle vijftien partijen mee mogen doen, werd voor de nieuwe partijen geloot om het lijstnummer vast te stellen. De al bestaande partijen hebben de nummers 1 (Beter voor Den Helder) tot en met 11 (Behoorlijk Bestuur) gekregen. Die nummering is gebaseerd op het aantal geldige stemmen dat bij de verkiezingen in 2018 op deze partijen is uitgebracht. De loting bepaalde dat Helder Onafhankelijk lijstnummer 12 krijgt, Samen Actief Sr. nummer 13, Hart voor Vrijheid 14 en Helders Geluid 15. Volgens lijstduwer Uwe Smit “het mooiste lijstnummer, want helemaal rechts op het stemformulier”.

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo werkte tussen januari 2020 en september 2022 als AV-specialist bij Regio Noordkop. Inmiddels heeft ze haar carrière voortgezet als editor bij Nienke Plas.

Wellicht ook interessant

5 reacties

  1. Het lijkt mij verstandig dat de lokale partijen samen een lijstverbinding aangaan. Voorkomt dat de landelijke partijen gevoed worden met de rest stemmen.

  2. Lijkt me ook een beetje veel, 15 partijen. Hoeveel kiesgerechtigden heeft Den Helder eigenlijk?

Back to top button
%d bloggers liken dit: