Den HelderHollands KroonVideo

Bedrijven openen deuren; technieksector en noodhulp werven nieuwe aanwas (video)

Advertentie:

Den Helder, Hollands Kroon – Tijdens de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen (KBBBD) doen verschillende bedrijven de deuren open voor potentiële werknemers en andere geïnteresseerden. De tekorten zijn groot, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Er is niet alleen grote vraag naar werknemers in de techniek en zorg. Over de gehele breedte zijn de werknemers – letterlijk en figuurlijk – niet aan te slepen. Regio Noordkop nam de proef op de som en ging op bezoek in de technische sector en de noodhulpverlening om te onderzoeken hoe de vlag er bij hangt.

Open dagen zoals de KBBBD helpen bedrijven hun werkzaamheden en vacatures onder de aandacht te brengen. Dat is nodig ook, want recente cijfers van het UWV laten zien dat er in de Noordkop zo’n 13.700 vacatures zijn. Daar staan ongeveer 8.500 werkzoekenden tegenover. Voornamelijk in de technische beroepen, maar ook in de zorg is de situatie nijpend. Door de deuren te openen hopen de bedrijven mensen te enthousiasmeren voor hun activiteiten. “We vinden het belangrijk om mensen een inkijkje te geven in ons bedrijf”, vertelt Stacey Scholten van ECW Energy, “we zijn natuurlijk ook altijd hard op zoek naar personeel.”

Verduurzaming vergt meer personeel
Het energiebedrijf werd ooit opgericht door de kasbouwbedrijven die mogelijk naar de Wieringermeer zouden verhuizen. De bestaande netbeheerder was niet bij machte om de infrastructuur voor Agriport te realiseren, dus werd daarvoor ECW opgericht. Het bedrijf is jaren later verantwoordelijk voor een warmtenet, aardwarmtecentrales en energieopwekking. Daarnaast werkt het mee aan een aantal onderzoeksprojecten ten behoeve van duurzame innovatie. “We voorzien de glastuinbouwbedrijven op Agriport van warmte, water, elektra, gas, CO2 en duurzame energie door middel van aardwarmte”, vertelt Scholten. Het begon als een volledig fossiel energiebedrijf, maar is inmiddels bezig met de transitie naar duurzame energiebronnen. Bij die verduurzaming zijn veel mensen nodig, zegt directeur Robert Kielstra tijdens de open dag. “Fossiele energie is relatief arbeidsextensief, voor duurzame energie hebben we veel meer mensen nodig. Onze vraag naar arbeid gaat dus alleen maar groeien.”

In Nederland stonden afgelopen jaar ruim 86.000 vacatures open in de techniek. Dat aantal zal in de toekomst toenemen door de vergrijzing en doordat de opleidingen die jongeren doen niet goed aansluiten op de beroepsrichtingen waar veel vraag naar is, schreef Regio Noordkop eerder naar aanleiding van cijfers van het UWV. Met de verduurzaming daarbij zullen de vacatures in de technische sector dus nog verder toenemen. Voor ECW breken dus spannende tijden aan. “We zijn momenteel bezig met het bouwen van een nieuwe aardwarmtecentrale hier op Agriport”, vertelt Scholten, “we zijn bezig met het verduurzamen van het gebied, het bedrijvengebied groeit ook nog en er komen steeds meer innovaties bij, dus wie weet wat er in de toekomst allemaal bij komt.”

Tekst gaat door onder video

 

Chauffeurs en verplegers
Naast de technische sector heerst er nog altijd een tekort in andere essentiële beroepsgroepen, zoals de zorg en andere (nood)hulpverlening. Zo werd er tijdens de open dagen flink geworven in verzorgingstehuizen, en ook de ziekenhuizen kennen nog altijd tekorten. De spanning in de ziekenhuiszorg liep onlangs nog zo hoog op dat medewerkers een actiedag organiseerde waarbij een volgens de vakbond te laag loon ter discussie stond, maar waar het vooral draaide om het aantal uren dat het personeel moet werken.

Bij een andere tak van zorg, het ambulancepersoneel, lijkt het tekort minder nijpend. Samen met de politie opende de ambulance als noodhulpverlener ook haar deuren tijdens de open dagen. “Als we een advertentie op de website plaatsen voor een ambulancechauffeur, hebben we binnen anderhalve week 120 brieven”, vertelt Herman Smit, operationeel manager van ambulanceteam West in Noord-Holland Noord. “Verpleegkundigen zijn moeilijker te vinden. Daar gaat een langere vooropleiding aan vooraf, en ziekenhuizen willen ook graag hun personeel behouden. De laatste jaren is het wel makkelijker geworden om verpleegkundigen te vinden.”

Hecht team
Daarbij komt dat het werk in een ambulance het personeel soms niet in de koude kleren gaat zitten, al wordt hier binnen de organisatie veel aandacht aan besteed. “Je moet je er van bewust zijn dat je best ingrijpende dingen gaat zien. Wel is er een speciaal team Collegiale Ondersteuning voor wanneer mensen vervelende zaken meemaken, en ook wij als leidinggevenden worden dan op de hoogte gesteld. Het team is hecht, mensen luisteren naar elkaar en vangen elkaar ook op. Dat helpt allemaal om dit werk te kunnen blijven doen.”

Politie ziet stijging
Het personeelstekort bij de politie gaat gestaag de goede kant op. Maartje Wensma, teamchef van politie basisteam Den Helder, vertelt: “Er zijn echt nog wel tekorten, maar er wordt veel aan gedaan om extra collega’s te krijgen. En ik moet eerlijk zeggen, dat gaat goed. De klassen op de academie zitten vol, en open dagen als deze dragen hier enorm aan bij”. Het enthousiasme voor de open dagen is te merken. De aanmeldingen zaten binnen een mum van tijd vol, en de aanwezige agenten werden achter elkaar verhoord door nieuwsgierige bezoekers. Zelf weet Wensma nog precies waarom ze voor een carrière bij de politie koos. “Toen ik zeven was had in een vriendinnenboekje, en daar schreef ik al in dat ik agent wilde worden. Ik wilde wat voor mensen kunnen betekenen. Ik doe het inmiddels al bijna 24 jaar, en nog steeds met enorm veel plezier.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button