Den Helder

Loden waterleidingen in Den Helder

Den Helder – Over het algemeen is het drinkwater in Den Helder van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Maar het kán zijn dat het voor enkele inwoners niet zo veilig is. Het gaat dan vooral om bewoners van oude huizen met loden binnenleidingen. En dan specifiek woningen in particulier bezit. Huurwoningen van woningcorporaties zijn over het algemeen allemaal al gerenoveerd en hebben geen loden waterleidingen meer.

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dat verboden. Huizen die voor het jaar 1960 zijn gebouwd hebben misschien nog loden waterleidingen. Looddeeltjes kunnen via leidingen in het drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan de gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen, hoe verborgen ze soms ook zitten.

Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom eerst bij de watermeter of er loden leidingen in het huis zitten. Loden leidingen zijn te herkennen aan hun blauwgrijze kleur, als ze niet zijn geverfd. Ze zijn vaak een beetje bobbelig. Als je er met bijvoorbeeld een lepel op tikt hoor je een dof geluid.

Lood
Ook in nieuwbouwhuizen kunnen de loodgehaltes in het drinkwater de eerste maanden hoog zijn. Bij nieuwe kranen en koppelstukken van nieuwe leidingen kan tijdelijk een kleine hoeveelheid lood in het water terechtkomen. De Gezondheidsraad beveelt bewoners met een nieuwe waterleiding aan de kraan goed door te spoelen voor gebruik. Zet de eerste drie maanden elke ochtend de kraan twee minuten open. Zet bij een nieuwe kraan de eerste drie maanden elke ochtend de kraan tien seconden open.

De gemeente onderzoekt het eigen gemeentelijk vastgoed op loden leidingen. En alle schoolgebouwen ouder dan 1960. Ook informeert de gemeente de organisaties voor kinderopvang met het verzoek om hun panden te controleren op loden leidingen. Neem contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Hollands Noorden bij vragen over lood in drinkwater: 088-0100500.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20), ik was studente aan het Mediacollege in Amsterdam en liep enige tijd stage bij Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button