Den HelderPolitiek

Jan de Boer geïnstalleerd als burgemeester Den Helder (video)

Den Helder – Jan de Boer is donderdagavond in theater De Kampanje als nieuwe burgemeester van Den Helder geïnstalleerd. Tijdens de bijeenkomst, die vanwege corona in aangepaste vorm plaatsvond, heeft de burgemeester officieel de ambtsketting overgenomen. De gemeenteraadsleden waren hierbij niet fysiek aanwezig, zij volgden de installatieraad digitaal.

Hoewel het binnen de maatregelen wel had gemogen, besloten de verschillende fractievoorzitters dat het toch verstandiger was om thuis te blijven. Dit vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen in de regio. Tijdens de bijeenkomst waren er meerdere sprekers, waaronder stadsdichter Yanaika Zomer die een gedicht over de burgemeester voordroeg (zie onderaan dit artikel), waarin zijn grote passie wandelen centraal stond. Namens de raad en het college spraken respectievelijk Harmen Krul en Kees Visser de burgemeester toe. Zij heetten hem ook namens de stad en haar inwoners hartelijk welkom.

4 Maart
De officiële beëdiging werd uitgevoerd door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. In zijn toespraak wees hij de aanwezigen op een bijzondere toevalligheid met betrekking tot de datum 4 maart. In het jaar 1837 was dit namelijk ook precies de datum dat Amerikaanse president Martin van Buren werd beëdigd als president van de Verenigde Staten. Zoals zijn naam misschien al verraad komt Van Buren van origine uit de stad Buren in de Neder-Betuwe, en laat dit nou net de stad zijn waar Jan de Boer tot voor kort zelf burgemeester was. Overigens zal burgemeester De Boer niet verrast zijn over dit historische feit, aangezien hij zelf een boek heeft geschreven over Cornelis Maessen, de voorvader van Martin Van Buren, maar dit maakt de overeenkomst niet minder opmerkelijk.

Na het afleggen van de eed door Jan de Boer kwam kinderburgemeester Lotte Mollema op het podium. Zij verwelkomde de nieuwe burgemeester en noemde meteen namens alle kinderen uit de gemeente een aantal aandachtspunten voor het college. Zo benoemde zij bijvoorbeeld het tegengaan van zwerfafval. Daarnaast vroeg zij aandacht voor het verbeteren van sport en beweegfaciliteiten en de mogelijke implementatie van mediteerlessen op school. Zij gaf aan uit te kijken naar de toekomstige samenwerking.

Burgemeesterskring
Marjan van Kampen, De burgemeester van Schagen, sprak namens de burgemeesterskring Noordkop. Ook volgden digitale felicitaties van Rian van Dam (Hollands Kroon) en Michiel Uitdehaag (Texel). Kort werd door de vier burgemeesters al even vooruit gekeken naar mogelijke samenwerkingsverbanden. De mogelijke uitbreiding van de A7 tot aan Den Helder kwam positief naar voren, terwijl de bouw van een tunnel naar Texel geen kans van slagen leek te hebben.

Ten slot kreeg de nieuwe burgemeester de ambtsketen en de voorzittershamer van zijn vrouw en kinderen aangereikt, waardoor ook meteen de coronaregels gehonoreerd werden. Burgemeester de Boer gaf zelf een afsluitende toespraak waarin hij drie kernpunten presenteerde. Zo wil hij zich inzetten voor stedelijke vernieuwing, havenontwikkelingen en het tegengaan van sociale stratificatie. Zo hoopt hij de positieve transitie waarin Den Helder zich reeds bevindt door te zetten.

Stadsdichter Yanaika Zomer maakte voor de installatie het volgende gedicht:

Een wandelaar

Een wandelaar met voetbal in de benen en ideeën in De Kop.
Verlaat het gras van Buren,
waar het heus niet groener, niet beter, maar anders is.
‘Fruitbomen, bloesem, bos’
voor ‘bollenvelden, tulpen, strand’.
Het Gelderse voor het Helderse.
De Linge voor de Noordzee.
Rivierenland voor zeestad.

‘t Goede Buren, verre vrienden.
Het maakt niet uit.
Nederland is niet groot
en Wanderlust brengt je altijd verder dan je was.

Een wandelaar staat bij de dingen stil door altijd maar te lopen.
De burgervader moed, door het hoofd te legen
langs struin- en klompenpaden.
Achter zich een wandelwerk van 200 kilometer lang,
voor iedereen die na hem komt. Dat laat hij achter.
Vóór hem nieuwe wegen, nieuwe routes,
gebaande paden en onontgonnen gebied.
Stiekem loopt hij daar het liefst.
Verharde wegen zijn soms nodig,
maar kansen laten zich vinden in een zachte berm.

Zo rolt hij.
Als een zwerfkei langs een wandelpad
tot de klei zand wordt
en zand de zee.
Het ene uitzicht voor het andere,
er is altijd iets moois dat voor je ligt.
‘Fruitbomen, bloesem, bos’
voor ‘bollenvelden, tulpen, strand’.
Het Gelderse voor het Helderse.
De Linge voor de Noordzee.
Rivierenland voor een zeestad
met zeestadse vragen en zeestadse fratsen,
waar hij de volgende stap, de lopende zaken,
de voeten in de aarde zet.
Hij is een wandelaar,
een wandelaar met voetbal in de benen en ideeën in De Kop.
Daar wil hij thuis zijn.
Twee benen in de maatschappij
en de noppen in het gras.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button