Den Helder

Wat te doen aan meeuwenoverlast?

Advertentie:

Den Helder – Meeuwen horen bij Den Helder. Logisch, als je van drie kanten wordt omringd door water. Helaas kunnen mensen er ook last van hebben. Vooral in het broedseizoen. De meeuw is echter een beschermde vogel die niet zomaar verjaagd mag worden. Vandaar dat overlast voorkomen belangrijk is.

Zo rond deze tijd van het jaar komen vaak al de eerste klachten over meeuwen. In het broedseizoen beschermen de vogels hun nest. Als de eieren uitkomen is de overlast het grootst. De jongen worden dan gevoerd en krijgen vliegles; dit gaat nogal eens gepaard met veel gekrijs. De ouders beschermen hun jongen fanatiek en zijn erg luidruchtig. Soms maken ze duikvluchten op mensen. Dat doen ze om hun jong te beschermen, als dat nog niet goed kan vliegen en te ver van het nest is gelopen.

Viezigheid en rotzooi
De vogels zitten vaak op gebouwen. Meeuwenpoep en nestmateriaal hopen op, goten en regenpijpen raken verstopt. Het gevolg: lekkage en stank. Er zitten namelijk bijtende stoffen in meeuwenpoep. Meeuwen zijn ook heel handig in het openscheuren van afvalzakken. Veel rommel komt op straat en waait overal naar toe.

Wat is hieraan te doen?
– Voer de meeuwen nooit. Als dat gebeurt, leren ze dat bij mensen eten is te krijgen.
– Sluit de container met huishoudelijk afval goed af.
– Ondergrondse container vol? Zet er geen zak naast maar bel HVC: 0800-7000.
– Zorg dat er geen etensresten voor het oppikken liggen.
– Gooi afval in de prullenbak en niet op straat.
– Plaats vogelwering om de vogels af te schrikken. Bijvoorbeeld pennen, netten en draden.
– Plaats een stille vogelverschrikker. Dat is een driekleurige bol die licht weerspiegelt en die beweegt door de wind. De meeuwen schrikken van de kleuren (rood, zwart en geel). Ritselband stellen ze ook niet op prijs. Dit kan gedaan worden door aluminiumfolie in repen te knippen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

2 reacties

  1. Kortom, eigenlijk zijn het de mensen die de overlast veroorzaken, heb hier buren zat die maar eten naar buiten gooien.

  2. In de winter de vogels bijvoeren is niks mis mee.
    Echter als de meeuwen op je dak een nest maken dan piep je wel anders…

Wellicht ook interessant

Back to top button