GR2022DH

GroenLinks wil een tweede spoorweg van Den Helder naar Schagen

Advertentie:

Den Helder – GroenLinks Den Helder wil dat de gemeente gaat kijken naar de mogelijkheden voor het realiseren van een tweede spoorweg tussen Den Helder en Schagen, zo valt te lezen in hun verkiezingsprogramma. De trein moet ieder kwartier gaan rijden. Het past binnen de bredere visie van de partij: De inwoners moeten minder afhankelijk worden van de auto, dus moet de gemeente investeren in het openbaar vervoer.

Volgens GroenLinks heeft de coronacrisis onze manier van wonen, werken en reizen veranderd. Een gezonde omgeving is belangrijker dan ooit. “Voor GroenLinks is één ding duidelijk: wij kiezen voor een schone, groene, gezonde en veilige omgeving en we investeren in een groene en eerlijke samenleving.” Daarbij past een investering in fietsen en het openbaar vervoer. Op steeds meer plekken wordt de auto ’te gast’. Ook wil GroenLinks straten rondom scholen autovrij maken. Om het gebruik van de fiets te stimuleren moeten er meer fietsenstallingen komen, onder andere in het centrum en bij winkelcentra. “Op Willemsoord en bij beide NS-stations zou een meer gebruiksvriendelijke, overdekte en bewaakte fietsenstalling moeten komen.”

Gebruik van de auto ontmoedigen
GroenLinks wil het autorijden op korte afstanden zoveel mogelijk ontmoedigen. Daarvoor in de plaats moeten betere busverbindingen komen. GroenLinks wil ook dat er een eenheidsprijs voor de bus komt in de hele gemeente Den Helder. Hierover kwamen zij eerder met een motie. Zo zijn inwoners van Julianadorp niet het dubbele kwijt aan een busrit, dat is volgens GroenLinks oneerlijk. Om het autoverkeer over de N250 te verminderen wil GroenLinks dat er een transferium komt bij Kooypunt. Vanaf het transferium kunnen bezoekers met pendelbussen naar de Texelse boot worden vervoerd. Het treinverkeer naar Schagen wordt uitgebreid: Er komt als het aan GroenLinks ligt een tweede spoor en elk kwartier een trein richting het zuiden.

Gehele verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van GroenLinks behelst meer dan enkel ideeën over fietsen en openbaar vervoer. Zo is het volgens de partij tijd om maximaal in te zetten op zonne-energie, moet er geen stadhuis op Willemsoord komen, zou de gemeente moeten investeren in faunapassages langs de gehele Stelling van Den Helder en ze ze in op betaalbare sociale huurwoningen. Verder wil GroenLinks dat de invloed van de stad “terugkomt bij het gekozen gemeentebestuur en niet bij organisaties zoals Zeestad en adviesbureaus”. Ook zet de gemeente in op burgerparticipatie, bijvoorbeeld door een referendum, en wordt de politiek toegankelijker door minder lang en minder vaak te vergaderen. Het gehele verkiezingsprogramma is te lezen via de website van GroenLinks.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

7 reacties

  1. Voor die drieenhalve kop die buiten de spits dan met de trein reist….. wat een waanideen toch die Klavertjes….

  2. Met de communistische partij GL naar verdere verarming.

  3. Overigens hebben vele punten van dit programma al eeuwen in programma’s van andere partijen gestaan. Daarnaast is GL Landelijk een Klaver drama. Een gevorderd onbegrip van natuurkunde.

  4. Beter ov, prima punt! Maar kan GL ook realistisch zijn? Elk kwartier een trein en dubbelspoor? Al uitgerekend wat dubbelspoor kost aan aankoop grond in vijf gemeenten plus het bouwen? Gauw 1 miljard. En dan nog verdubbeling treinen?? Zorg dat er elk half uur tot half twaalf ’s avonds een bus naar Julianadorp gaat, ook vanaf zuid. Een NORMALE FATSOENLIJKE verbinding. Niets over gehoord in de Raad van GL.Julianadorp moest van Connexxion inleveren voor Alkmaar en electrische bussen (platform Julianadorp). GL stil in de Raad. Er is geen besluit over de locatie stadhuis genomen door de Raad. Er is geen vergunning, men bouwt al. Van GL verwacht je dat ze dan de burgemeester op het matje roept: Wanneer komt het college voorstel van jullie? Stop het bouwen NU. Niets….. grote stilte, maandenlang. Wachten tot de verkiezingen, de oppositie heeft gefaald.

  5. Leuk toch, wat zullen we nu weer eens verzinnen….wat een artikeltje in het plaatselijke krantje verdient. 😉

  6. Eerst een spoortje naar Julianadorp met een stationtje

Wellicht ook interessant

Back to top button